Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18179794 www.bgdnes.bg

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

 

Станахме четвърти в света, а сега е време да играем на европейски финали! България се намира в отлична форма, след като само година по-рано триумфално достига до полуфиналите на Световното първенство в САЩ. Отборът, воден от Димитър Пенев, е изпълнен с увереност и амбиция за поредно успешно представяне на европейската сцена. Въпреки това срещу българите се изправя силен съперник - Германия, водена от Берти Фогтс, който също има за цел да доминира в квалификациите. Бундестимът далеч не е забравил поражението на четвъртфиналите на Монидал 1994 и търси отмъщение.

Подготовката за мача е интензивна, а очакванията са високи. Българските футболисти знаят, че се изправят срещу един от най-силните отбори в света, но и че имат всички необходими качества да постигнат победа. В лагера на тима царят оптимизъм и решителност. "Сега отборът ни е по-добър, отколкото беше в САЩ '94 - заявява Христо Стоичков. - Вече всеки изпълнява 100-процентово задачите си. Преди всеки правеше това, което прави в клуба си", категоричен е Камата пред журналистите Стефан Янев и Николай Райков.

Реклама

Стадион "Васил Левски" е препълнен с 44 208 фенове, облечени в бяло, зелено и червено. Те пеят и скандират, създавайки атмосфера, която заплашва да разклати дори и най-опитните играчи. Италианският съдия Пиерлуиджи Пайрето дава първия съдийски сигнал. Началото на мача е напрегнато, като и двата отбора се опитват да наложат своето темпо на играта. Германците бързо поемат контрола и в 18-ата минута Юрген Клинсман отбелязва с глава след перфектен пас от Марио Баслер - 0:1. Малко преди края на първото полувреме Томас Щрунц удвоява преднината на Германия с прецизен удар с ляв крак - 0:2! Отчаянието е пълно в лицата на нашите и изглежда, че мачът вече е загубен.

"Като стана 2:0, ми мина през ума, че ще разочароваме толкова много хора. Такава прекрасна публика... Казвах си: "Ей, дано стане нещо!" Поне да изравним", припомня си десният бек Емил Кременлиев.

На полувремето България изглежда в трудно положение, но решителността на отбора се проявява бързо. В края на първото полувреме Христо Стоичков е фаулиран в наказателното поле. Красимир Балъков дава шанс на Стоичков да отбележи първия гол за България от дузпа и го прави - 1:2. Камата започва да връща надеждата на българските фенове. "Въпреки че поведоха с 2:0, аз си бях сигурен, че ще ги бием", споделя Балъков след мача.

Второто полувреме започва със силен натиск от страна на България, а немците започват да играят, сякаш искат да запазят резултата.

В 66-ата минута Христо Стоичков отново е точен от бялата точка, след като влезлият в игра Емил Костадинов е съборен в наказателното поле. Само три минути по-късно, в 69-ата минута, Костадинов отбелязва гол за България с мощен удар, който не оставя шансове на немския вратар Андреас Кьопке - 3:2. Пълен обрат!

"Имаше центриране отляво на Цанко Цветанов, след което Златко Янков стреля в краката на техен защитник - описва ситуацията Костадинов. - Топката се върна към мен, стрелях, пак дойде у мен топката, направих финт на бранител и намерих вратата за победния гол!"

Реклама

Немците започват да атакуват след третия гол на "лъвовете", но безуспешно. Около 6 минути преди завършека на срещата след жесток удар на Клинсман от 2-3 метра топката намери път между ръцете на Борислав Михайлов, като тя се удря в главата на вратаря. "Този мач ще го запомня с това, че... не го помня! Последните 5 минути съм играл с комоцио - разкрива Боби Михайлов. - Хубавото е, че това не се отрази на резултата и здравето ми. Чак на следващия ден към 5-6 часа сутринта започнах да разсъждавам и един месец бях в отпуска от този удар на Клинсман", обяснява капитанът на националния отбор. Мачът завършва без повече голове с победа за България.

"Очаквах 2:1 или 1:0 за нас, дори и равен мач, тъй като с Германия да завършиш наравно не е обидно, но 3:2 не съм очаквал - казва старши треньорът Димитър Пенев след срещата - За по-малко от година два пъти победихме Германия! Не знам дали друг отбор в света има такъв баланс срещу немците", вълнува се Пената.

Успехът над Германия е ключов момент за България в квалификациите за Евро 1996. Подчертава духа и качеството на българския отбор, който впоследствие се класира за европейското първенство в Англия за първи път в историята. Многократно близо до класиране, този път България успява да преодолее всички препятствия и да се нареди сред най-добрите в Европа. На Европейското първенство в Англия България попада в група с отборите на Франция, Испания и Румъния. Въпреки силната конкуренция българските футболисти демонстрират борбен дух и високо ниво на игра. Първият мач срещу Испания завършва наравно 1:1, като Христо Стоичков отбелязва гол за България. Следва победа с 1:0 срещу Румъния, отново благодарение на Стоичков. В последния мач от групата България губи от Франция с 1:3, което не позволява на отбора да продължи напред в турнира.

Въпреки че не успява да премине груповата фаза, участието на България на Евро 1996 остава запомнящо се заради високото ниво на игра и волята за победа. Триумфът над Германия и достойното представяне на европейската сцена укрепват самочувствието на националния отбор и показват, че нищо не е невъзможно.

7 юни 1995 г.

България 3:2 Германия

0:1 Юрген Клинсман (18)

0:2 Томас Щрунц (44)

2:2 Христо Стоичков (45-д, 66-д)

3:2 Емил Костадинов (69)

България: Борислав Михайлов (к.), Петър Хубчев, Трифон Иванов, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Красимир Балъков, Йордан Лечков (80-Наско Сираков), Златко Янков, Ивайло Йорданов (63-Емил Костадинов), Любослав Пенев, Христо Стоичков

Треньор: Димитър Пенев

Германия: Андреас Кьопке, Маркус Бабел, Томас Хелмер, Щефан Ройтер, Марио Баслер (80-Андреас Мьолер), Дитер Ейлтс, Томас Хеслер, Матиас Замер, Томас Щрунц, Хайко Херлих, Юрген Клинсман (90-Улф Кирстен)

Треньор: Берти Фогтс

Съдия: Пиерлуиджи Пайрето (Италия)

Легендата Златко Янков:

Паднах, за да не попреча на гола на Костадинов

Легендарният полузащитник Златко Янков, наричан по прякор Фара, изиграва целия мач срещу Германия на стадион "Васил Левски". Халфът е една от ключовите фигури на националния отбор през 90-те години. Специално за читателите на "България Днес" Янков си припомня драматичния мач, като споделя подробности около него.

- Г-н Янков, какво означава за вас този сензационен обрат срещу Германия в София?

- Всички определят успеха ни срещу тях на САЩ '94 като най-големия в историята на футбола ни, но за мен лично и този не е по-малък. Показва какъв беше манталитетът на отбора ни по това време, колко бяхме израснали като футболисти и на какво ниво стигнахме. След тези квалификации най-накрая се класирахме на европейските финали.

- Как се разви мачът от вашата гледна точка?

- За първия гол на немците Боби Михайлов изрита топката в центъра към Цанко Цветанов, той не беше готов, стана бърза атака зад гърба ни и така го допуснахме. Изпуснаха още едно положение. Дойде вторият гол и аз си викам: "Не виждам как ще вкараме три гола и да обърнем мача!". Краката ми се схванаха, всеки започна да вика...

- Как реагира отборът след първия ни гол?

- Като направихме 2:1, си казах: "Поне равен да завършим, толкова публика да огорчим". Немците започнаха да бранят резултата, създадохме пак голови положения и с влизането на Костадинов мачът се обърна.

- Имаше ли личен момент, в който смятахте, че можем да решим мача?

- Имах едно положение при 2:2, може би трябваше да стрелям, ъгълът ми беше свободен, реших да я върна за по-сигурно на Стоичков, но не видях, че има защитник.

- Какво се случи при победния гол на Костадинов?

- Третия гол никога няма да го забравя. При него нарочно паднах на земята, за да не попреча на Емо - той ми извика. Добре стана, че ги бихме, защото заминавахме с Цветанов, Балъков и Боримиров да играем в Германия. Там треньорите много се радваха, че сме спечелили мача.

Четете още

Легендата Димитър Пенев за Евро 2024: И министри, и туристи ще се съобразяват с Германия

Легендата Димитър Пенев за Евро 2024: И министри, и туристи ще се съобразяват с Германия

Шампионът с "Локо" (Пд) и "Левски" Екундайо Джайеоба: Моите близнаци могат да станат български национали

Шампионът с "Локо" (Пд) и "Левски" Екундайо Джайеоба: Моите близнаци могат да станат български национали

Гонзо в Мюнхен за старта на Евро 2024, видя се с Чеферин

Гонзо в Мюнхен за старта на Евро 2024, видя се с Чеферин

Ето кои красиви дами ще отразяват Евро 2024 (СНИМКИ)

Ето кои красиви дами ще отразяват Евро 2024 (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама