Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18250227 www.bgdnes.bg

Българската следа в Европа: Бербо и Стенли матират "шахматистите"

*Стадион "Васил Левски" бурно аплодира героите

*Звезда на "Челси" сравнява играта на България с тази на "Арсенал"

Първият съдийски сигнал на Евро 2024 вече е даден в Германия, което, за съжаление, отново минава без участието на България. Цели 20 години минаха от последното ни участие на голям форум и сега националният ни отбор не е страшилище за великите сили.

Но в историята на европейските първенства и в квалификациите за финалите има ярка българска следа. Печелим сладки победи, преглъщаме и горчиви поражения. В поредицата ни връщаме времето назад, за да си припомним с усмивка и носталгия епични европейски мачове на "лъвовете". Днес отново отиваме на стадион "Васил Левски", за да подкрепим националите. Този път се изправяме срещу отбора на Хърватия в мач от квалификациите за Евро 2004 в Португалия. В статията са използвани материали от архива на журналиста Милен Николов и в."Дневник".

Реклама

Искаме отново да играем на европейско!

Националният отбор на България, воден от селекционера Пламен Марков, се готви за мача срещу Хърватия с решителност и надежда. Треньорът е подложен на натиск да постигне успехи и да върне вярата на феновете в националния отбор. България започва похода си към турнира в Португалия с тежко гостуване на Белгия. Напук на негативните очаквания "трикольорите" вкарват "червените дяволи" в пъкъла. Изненадващият успех с 2:0 насред Брюксел пали надеждата, че след Световното във Франция през 1998 отново може да играем на голям футболен форум.

Капитан на отбора е "бляскавият художник" Красимир Балъков. В състава на "лъвовете" личат имената на "диаманти" като Стилиян Петров, Димитър Бербатов и Мартин Петров. Млади футболисти, които са решени да покажат на света, че са готови за битка.

Хърватският отбор, воден от опитния треньор Ото Барич, също е под напрежение. Само четири години по-рано "шахматистите" смайват света и са на броени секунди от бленуван финал срещу Бразилия на мондиал '98. В крайна сметка отборът завършва на трето място, но и това е огромен успех.

Дарио Шимич и Роберт Ковач са ключовите фигури в състава на гостите преди мача в София.

Стадион "Васил Левски" е препълнен с 43 200 ентусиазирани фенове, облечени в бяло, зелено и червено. Те пеят и скандират, като вярват в нова велика победа. Шведският съдия Андерс Фриск дава първия съдийски сигнал. Мачът започва по притеснителен начин за нашите. В първата минута Димитър Бербатов получава контузия.

"Обърнах глезена, но стисках зъби", споделя Бербатов след срещата. Младият ни талант от "Байер" (Леверкузен) въпреки болката остава на терена. "Лъвовете" доминират над Хърватия и в 22-рата минута Стилиян Петров открива резултата след прецизно подаване от Бербатов.

Българският отбор продължава да натиска и да контролира играта, като създава множество възможности за гол. В 37-ата минута Мартин Петров центрира в наказателното поле отдясно, Щйепан Томас увисва, което позволява на Бербатов да си свали топката на гърди и да простреля за втори път Плетикоса - 2:0!

Реклама

След този гол в 39-ата минута Бербатов е заменен от Георги Чиликов заради травмата, получена в самото начало на срещата.

През второто полувреме Хърватия опитва да се върне в мача. Въпреки това защитата на България, водена от Предраг Пажин, не допуска сериозни опасности пред вратаря Здравко Здравков. "Лъвовете" пропускат още дузина чисти положения, преди Андрес Фриск да свири край на срещата. Футболистите ни правят почетна обиколка пред екзалтираните привърженици, а голямата цел изглежда все по-близо.

Атакуващият полузащитник на хърватския национален отбор и на "Челси" Марио Станич е удивен от играта на българите. "Бяхме немощни, особено аз - признава Станич.- Не мога да намеря никакви оправдания. Действахме вяло. Българите печелеха всяка топка и играеха с невероятна скорост. Отдавна не съм виждал отбор с толкова силна контраатака. Българите имат по-добра контраатака и от "Арсенал". Крилото Мартин Петров отдава заслуженото на привържениците. "Публиката беше страхотна - заявява Марто. - Благодаря на всички, които дойдоха и ни подкрепиха. Те бяха нашият 12-и играч."

България продължава успешно в квалификациите и се класира за Евро 2004, завършвайки на първо място в своята група. Но на финалите в Португалия отборът не успява да премине груповата фаза. Губим и трите мача, като последователно сме надиграни от Швеция, Дания и Италия.

Това е и последното ни участие на голям форум и вече повече от 20 години мечтаем за нов пробив. Дали "лъвовете" ще бъдат възродени под ръководството на Илиан Илиев? Предстои да разберем, а надеждата отново е жива, защото във футбола най-важният мач винаги е следващият!

12 октомври 2002 г.

Европейска квалификация

България 2:0 Хърватия

Стилиян Петров (22)

Димитър Бербатов (37)

България: Здравко Здравков, Росен Кирилов, Ивайло Петков, Предраг Пажин, Радостин Кишишев, Стилиян Петров, Красимир Балъков (к), Мартин Петров (Георги Петров-66), Георги Пеев (Георги Иванов-89), Димитър Бербатов (Георги Чиликов-39), Зоран Янкович

Треньор: Пламен Марков

Хърватия: Стипе Плетикоса, Роберт Ковач, Дарио Шимич (к) (46-Ивица Олич), Стйепан Томас, Игор Тудор, Борис Живкович, Йерко Леко, Милан Рапайч (Марио Марич-46), Марио Станич, Ален Бокшич (Силвио Марич-70), Давор Вугринец

Треньор: Ото Барич

Съдия: Андерс Фриск (Швеция)

Четете още

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Българската следа в Европа: "Лъвовете" разплакват Германия с велик обрат за 3:2!

Българската следа в Европа: Швейцария обръща "лъвовете" по пътя за Швеция '92

Българската следа в Европа: Швейцария обръща "лъвовете" по пътя за Швеция '92

Българската следа: С луд късмет Югославия печели драмата в Сплит

Българската следа: С луд късмет Югославия печели драмата в Сплит

Българската следа в Европа: Англия посича "лъвовете" по пътя за Италия '80

Българската следа в Европа: Англия посича "лъвовете" по пътя за Италия '80

Реклама
Реклама
Реклама