Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19060280 www.bgdnes.bg

Селекционерът Илиан Илиев: Мръднали сме леко напред

Селекционерът на българския национален отбор Илиан Илиев говори за предстоящия ни съперник от Лигата на нациите.

"Срещаме обигран отбор на Люксембург, който играе много време заедно. За нас е изненада, че нямат точки, а играха бараж за европейско. Виждаме на последните им мачове, че имат механизми. При евентуална победа можем и да ги откажем. Усетихме, че се увеличават очакванията на хората и това е добре. Естествено, с това се увеличават и отговорностите на всеки един от нас", заяви Илиев.

Реклама

"Преди 11 месеца никой не питаше кой е извикан и с кого играем, а сега има интерес от хората. Значи сме мръднали малко напред. Нямам проблем да дадем обяснение за всеки. Андриан Краев ако продължава с тази игра, ще го извикаме за следващия лагер. Той е от това поколение момчета, които са основата и им се възлага да променят българския футбол. Искаме да изградим ядро от 15-16 човека и около тях да се сменят. Нищо не може да стане с 10-12 нови на всеки лагер. Не можем да изискваме и от клубовете да пускат повече български играчи", обясни селекционерът.

"Добре е, че хората се интересуват кого сме извикали, хората искат да помогнат със селекцията на отбора. По начина, по който Светльо (б.р. – Светослав Вуцов) остана резерва последния мач, Иван Дюлгеров също, с една седмица няма да станат по-лоши. Занапред ще мислим. Християн Петров си изигра перфектно последните два мача с нас. Имаме вариант с Ангел Лясков като ляв бек, но ни предстоят два мача, в които е важен дефанзивният план, Християн е по-добър в тази фаза, може да играе и на две позиции. Фабиан Нюрнбергер е с жълт картон и ни трябват повече опции", заяви националният селекционер.

„Не трябва да гледаме другите, но в Люксембург е по-зле положението, искаме повече да играят и нашите национали в клубните си отбори. Важно е да са във форма, а тук с 2-3 тренировки да ги видим как са кондиционно. Не трябва да питаме защо са извикани играчи, след като са повикани. Трябва да се опитаме да предразположим позитивно хората да дойдат да ни подкрепят отбора. Не е позитивно отношението на журналистите, ако първата им мисъл след повиквателната е защо някой е извикан. Фен ме спря след мача в Пловдив и ме поздрави, каза ми, че е имал по-различни виждания за състава, нормално е, седем милиона души имат различни виждания", каза Илиев.

"Не можем да изискаме от клубовете да пускат повече играчи. Статистиката по-миналия кръг беше още по-зле. Викаме от "Славия" и "Черно море", защото няма откъде другаде да ги извикаме. Имаме талантливи футболисти, трябва да ни притеснява самочувствието в мачовете, понабрахме напоследък, имахме моменти на грешки, отстъпваме инициативата заради самочувствие. Поставяме под съмнение качествата на играчите с полемиката защо този е тук, защо друг го няма. Нека да не мислим за точки, предния път съжалявахме, че не сме взели шест. Следващият ни противник е много обигран. Важното за нас е да запознаем футболистите добре с противника. Голяма част от тях също не са титуляри в отборите си. Първата цел е в събота да дойдат повече хора и да победим. Всеки, който дойде, показа изключително желание в тренировките, които направихме. Не сме имали случай някой да няма желание. Ние сме тук 25 играчи, няколко пъти по толкова имат желание да са в националния отбор. Такава атмосфера създаде публиката, че се усети и след мача. Надявам се да ни дадат същата енергия и същия заряд от мача със Северна Ирландия. Имаме по-дълга седмица, имаме два дни повече време, в които може да се работи", завърши Илиан Илиев. 

Нападателят на България Георги Минчев разчита много на помощ от трибуните на стадион "Христо Ботев" в Пловдив за мача с Люксембург. 

"Надявам се отново да получим подкрепата на хората и да продължим във възходящата линия. Вече е време за резултати, това е най-важното за националния отбор в момента. Трябва да продължим да си вярваме и да играем по същия начин, да се раздаваме във всеки мач, за да побеждаваме. Хората в Пловдив обичат много футбола и подкрепата им е доста по-силна", сподели Минчев.

"Страхотно се чувствам в новия ми клуб. В Турция влагат много във футбола, той се разви много през последните години. Със сигурност срещу Северна Ирландия ще бъде тежък мач", смята нападателят на "Юмраниеспор".

Четете още

КОФТИ! Груев изгоря за 5 месеца

КОФТИ! Груев изгоря за 5 месеца

Илиан Илиев: Искам да играем с агресия

Илиан Илиев: Искам да играем с агресия

Илиан върна Чочев в националния

Илиан върна Чочев в националния

ПОБЕДА! България с 8-ми мач без загуба, треньорът заговори за световно по футбол

ПОБЕДА! България с 8-ми мач без загуба, треньорът заговори за световно по футбол

Реклама
Реклама
Реклама