Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17336808 www.bgdnes.bg

Дилър на Иво Турчина спасява авоари за 150 бона

  • Заради промяна в закона и вдигане на несъответстващия доход
  • Марио Тодоров имал само нивичка за 250 лева, когато от "Антимафия" започват да му броят парите

Имущество за 150 бона спасява сочен за дилър на известния кримигерой Ивайло Стойнов-Иво Турчина благодарение на промяна в закона! Подопечният му наркопласьор Марио Тодоров е закован при акцията срещу бандата с канабис, хашиш и амфетамини и кокаин.

Реклама

Покрай разследването го погва и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Въпреки иска за конфискация на суми и автомобили от комисията "Антимафия" остават с пръст в уста. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Марио е подпукан, че от януари 2014 г. до началото на май 2015 г. е членувал в наркобригадата на Иво Турчина. В нея главен лейтенант е друга кримка - Венцислав Дамянов-Венци Боксьора, който е отговорник за дилърите, а останалите участници са Петко Стоянов, Тодор Григоров, Петър Миленов и Григор Русев, сочи прокуратурата в обвинителния акт. С присъда на първа инстанция Миленов и Русев са оправдани.

След като става обвиняем, Марио Тодоров влиза и в полезрението на антикорупционната комисия. Тя проверява доходите му през последните 10 години. Тогава се установява, че спряганият за наркопласьор е горд притежател на нива за 250 лева.

Преди това от владението на Тодоров "изчезват" апартамент в столицата за над 120 бона, както и два автомобила - "Фиат" и "Ауди", за около 20 хилядарки. От комисията настояват и за сумата от 5700 лв., която е открита при акцията.

Тодоров не се дава лесно и оспорва иска, като възроптава, че има много нарушения при разследването, че част от доказателствата не са представени, както и че икономическият анализ на проверяващите е сгрешен.

Реклама

Пред магистратите проговаря сестрата на подсъдимия, която разказва, че работела в чужбина, а брат й живеел с родителите им. По думите й тя пращала по 700-800 евро на месец, давала заеми за коли и не очаквала да й се върнат.

"Възможно е да е изпращала някакви пари на родителите си, но едва ли младо момиче би издържало брат си, който към момента на разпита е на 34 години", коментират служителите на Темида.

По делото проговарят няколко свидетели, които уточняват какви коли е имал Тодоров през времето. Оказва се, че първо бащата му купил "Фиат", след това Марио сам си взима "Мазда", а накрая и "Ауди". Пред магистратите казват, че колите били очукани, а аудито имало много тежки проблеми.

В крайна сметка експерти пресмятат стойността на автомобилите, които Тодоров е притежавал през периода. Сред тях се нарежда и "Мерцедес" за близо 100 бона. Самият подсъдим не е съгласен със сметката за над 150 хил. лв.

Според счетоводната експертиза доходите му не излизат с 206 хил. лв. За да попадне на мушката на проверяващите, трябва несъответствието в имуществото му да надвишава 150 хил. лв. за проверявания период, сочи разпоредба в закона. По-късно нормата е променена и след редакцията несъответствието следва да е 250 хил. лева.

Така погнатият за дилър се измъква, защото дори и да е изкарал незаконни пари, те не надвишават разписаното в закона. "От такава престъпна дейност - притежание и разпространение на различни видове наркотични вещества, би могло да се очаква, че се генерират значителни доходи. Но ищецът може и да не е успял да генерира такива. Държавата следва да установи това. Възможно е и ищецът да е пропилял и относително лесно получените от наркотици суми. По-важното е, че ако към края на проверявания период той няма налично имущество, държавата не би следвало да интервенира по отношение на него", мотивира се съдия Стефан Шекерджийски.

Затова той отхвърля иска на КПКОНПИ като неоснователен. Така държавната такса и разноските от 20 бона остават за сметка на комисията, т.е. на данъкоплатеца.

 Пребит свидетел

Процесът срещу Иво Турчина минава през различни перипетии, като изчезването на тартора и отделяне на материали. Част от подсъдимите се признават за виновни и сключват споразумения, за да не се търкалят с години по съдилищата. Така на скамейката остават само двама, срещу които обаче доказателствата издишат.

В деня на акцията Миленов е закован на паркинг пред магазин в столичния квартал "Хаджи Димитър" с наркотици. Униформените намират у него почти 40 грама кокаин за над 5 бона. Русев е сгащен в къща на софийски булевард да къта нищожно количество хероин на стойност 8 лв.

Процесът се прочува и с невиждания бой върху свидетел, нанесен от подсъдимия Венци Боксьора. През пролетта на 2018 г. той посяга на Теодор Томов, дошъл да даде показания по делото. Схватката се случва пред храма на Темида на столичната ул. "Черковна" под носа на съдебната охрана. "Ще те убия, ако пак дойдеш да свидетелстваш", изкрясква Боксьора в лицето на Томов и му фраска 2-3 юмрука в лицето. Оказва се, че камерите в съда не работят и случката не е заснета.

Четете още

Оправдани са двама от наркобригадата на Иво Турчина

Оправдани са двама от наркобригадата на Иво Турчина

13 присъди за бандата на Иво Турчина
13 присъди за бандата на Иво Турчина

13 присъди за бандата на Иво Турчина

Реклама
Реклама
Реклама