Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17548031 www.bgdnes.bg

Обвиняват Божков за подбудителство към убийство на Алексей Петров

Прокуратурата е отделила от основното дело срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинение срещу него за подбудителство към опита за убийство на Алексей Петров през 2015 г. Въпросните материали се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура. Съобщението на държавното обвинение идва непосредствено, след като стана ясно, че Божков е спечелил дело срещу НАП за освобождаване от запор на антики за 20 милиона.

Прокуратурата съобщава, че става дума за дела, свързани със стар, неуспешен опит за убийство на Алексей Петров. Последният бе разстрелян миналото лято в полите на Витоша, но и до момента няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител. През януари Васил Божков, който се намира под домашен арест, беше разпитан по разследването за смъртта на Петров.

Реклама

Със сегашното доста объркано съобщение, държавното обвинение обявява, че е приключи разследването срещу Васил Божков по т. нар. дело за криминални престъпления.

"Водещият разследването следовател към отдел „Следствен" на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда; за изнудване, за опит за изнасилване; за умишлено убийство; за опити за убийство на две лица; за подбуждане към умъртвяване на Б. С. и за държане на наркотици", пишат от прокуратурата.
Материалите от разследването били предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

Наказателното производство било прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда. Така и не става ясно в коя точно част на делото е прекратено срещу въпросните пет лица.

Иначе от материалите по делото били отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков за изнудване, извършено от двамата в съучастие като отделените материали се изпращат по компетентност на прокуратурата в Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Четете още

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

Маскирани ченгета обискираха сграда на Алексей Петров

Маскирани ченгета обискираха сграда на Алексей Петров

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама