Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17561870 www.bgdnes.bg

4 години затвор за адвоката на Ружа Игнатова

  • Ирина Дилкинска се признава за виновна
  • Освен пандиза близката на криптокралицата трябва да предаде 111 милиона долара на американския съд

4 години затвор получи адвокатът на Ружа Игнатова Ирина Дилкинска, след като призна вината си за участието в най-мащабната криптоизмама в света OneCoin, завлякла милиони хора с над 4 милиарда долара. Решението е на съдия Едгардо Рамос от американския окръжен съд в Манхатън. Присъдата е изчетена в сряда.

Реклама

Близката на криптокралицата, освен че ще търка наровете в пандиза, трябва да предаде 111 милиона долара от престъпни приходи на американския съд.

42-годишната нашенка, която е работила като ръководител на правния отдел и съответно е подпомагала да бъде извършена измамата с OneCoin за 4 милиарда долара, се призна за виновна миналия ноември по едно обвинение в заговор за измама и едно обвинение за пране на пари.

Според американските прокурори адвокатът на Ружа Игнатова е играла ключова оперативна роля в базираната в България OneCoin, която продава безполезна криптовалута чрез пирамидална схема, която измами милиони хора по целия свят.

Прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс подчерта нарушението на етичното поведение от страна на Дилкинска, заявявайки:

"Участието на Ирина Дилкинска в разрастващата се пирамидална схема OneCoin е грубо нарушение на етичните норми. Вместо да поддържа закона и да заеме позицията си на ръководител на отдела за правни въпроси, тя е улеснявала схемата и е прала пари, подпомагайки експлоатацията на милиони жертви.

Освен всичко друго бившият изпълнителен директор е използвал фиктивна компания, която е била лъжливо описана като предлагаща "собствени консултантски услуги, поддръжка и софтуерни решения", която е генерирала 200 милиона евро през 2015 г. до 2016 г., за да прикрие прехвърлянето на милиони долари като предполагаеми "инвестиции" във фондовете на Март Скот, който бе осъден на 10 години решетки в началото на годината.

Реклама

Изявлението на Министерството на правосъдието разкрива, че OneCoin е привлякъл над 3 милиона участници, генерирайки близо 4,4 милиарда долара продажби от 2014 до 2016 г., като жертвите са инвестирали общо над 4 милиарда долара. Американските прокурори казаха, че след като Ирина научила за ареста на Марк Скот, тя е унищожила уличаващи документи и е предупредила друг замесен в схемата да се укрие бързо. За кого става въпрос така и не става ясно.

Дилкинска се призна за виновна още през ноември 2023 г. по обвинения, включително конспирации за електронни измами и пране на пари, свързани с нейните дейности в OneCoin. Присъдата на аверката на Ружа Игнатова е последната от поредица тежки наказания за основателите и сътрудниците на OneCoin. През януари бившият адвокат Марк Скот беше осъден на 10 години затвор за пране на 400 милиона долара, свързани с измамата. Съоснователят на OneCoin Карл Грийнууд беше осъден на 20 години и му бяха конфискувани 300 милиона долара. Това се случи през септември миналата година.

Въпреки това предполагаемият главен архитект на криптосхемата, Ружа Игнатова, остава на свобода. Съвсем скоро братът на Ружа бе освободен след малко под 3 години зад решетките. Той сключи споразумение с американското правителство и издъни цялата схема, заради което лежа и толкова малко в американския пандиз.

Ружа Игнатова изчезна през 2017 година, една година след като роди дъщеричка. Криптокралицата хвана самолет от София до Атина и оттогава никой не я е виждал и не знае къде е. Смята се, че дори и брат й няма представи къде се укрива сестра му.

 Константин Игнатов

Игнатов беше арестуван през 2019 г. и се призна за виновен по обвинения в пране на пари и измама по-късно същата година. Игнатов е смятан за лидер на OneCoin, след като сестра му Ружа изчезна през 2017 година. Впоследствие братът сключи сделка с правителството в Съединените щати и получи лека присъда в замяна на неговите показания, които пратиха Марк Скот, Себастиан Грийнууд и Ирина Дилкинска зад решетките. Съдът нареди на Игнатов, който сега е под двегодишен съдебен надзор, да предаде 118 000 долара, спечелени от схемата OneCoin. Това само по себе си означава, че американското правителство е позволило на измамника да запази милионите си.

Четете още

Свалят Ружа Игнатова от Интерпол

Свалят Ружа Игнатова от Интерпол

Ортак на Ружа Игнатова потъна вдън земя, избяга от домашен арест под носа на френските ченгета

Ортак на Ружа Игнатова потъна вдън земя, избяга от домашен арест под носа на френските ченгета

Реклама
Реклама
Реклама