Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17570763 www.bgdnes.bg

Експертиза заковава виновниците за смъртта на Личкана

Фелдшерът и началникът на затвора си прехвърлят топката пред Темида

Експертиза по делото за нелепата смърт на Ангел Личканов, по-известен като Личкана, в ареста в Пловдив заковава виновниците. Това разбра "България Днес" от защитника на фамилията на Личкана.

"Най-важното по делото е, че експертизата, която бе изчетена от вещото лице, което е я правило, показва, че ако са били взети мерки, то Личканов щеше да е все още жив. Ако навреме са му били дадени съответните медикаменти, които да отпушат кръвоносните съдове, той е нямало да почине." Това каза за "България Днес" адвокат Стоян Донков, който представлява семейството на загиналия пловдивски висаджия.

Реклама

"Когато разпитахме началника на ареста, той каза, че фелдшерът изобщо не му е предал документите, с които се препоръчва спешното настаняване на Личканов в болница преди смъртта му. Фелдшерът пък казва, че това не е вярно, бил го предупредил", разказва адвокат Донков.

"Дадох документите на началника на ареста, но той ми каза: "Няма да предприемаме нищо, ще чакаме прокуратурата да се произнесе", казва фелдшерът пред Темида, но шефът на ареста продължава да отрича да е виждал тези документи.

"Оказва се, че в прокуратурата документи са пристигнали чак в 13:15, но са ги разпределили на прокурор, който го няма в сградата в момента, и никой не се е произнесъл до смъртта му. Всичко това се случва, независимо че пише, че молбата е спешна. Навсякъде е приложен амбулаторният лист от прегледа на Личканов от кардиолог, в който пише, че незабавно трябва да се настани в кардиологично отделение. Но това не е сторено, а ако е бил настанен, както каза вещото лице, то Ангел Личканов все още щеше да е между живите. Чакаме решението на съда. Срокът по принцип е инструктивен, не е задължителен. До два месеца може би съдът ще реши кой е отговорен за смъртта на Личкана. Дали прокуратурата, дали фелдшерът, дали началникът на ареста или Главна дирекция изпълнение на наказанията са виновни, ще реши съдът. Според нас са виновни доста инстанции", категоричен е адвокатът на фамилията на Ангел Личканов.

Личкана бе задържан заради побой на жена на светофар в Пловдив. В ареста получава инфаркт и го водят в болницата. Лекарите препоръчват да остане в реанимацията, но органите на реда не се съобразяват с това. Същия ден, 20 юли, Ангел Личканов издъхва в ареста от масивен инфаркт, причинен от запушен кръвоносен съд, заради нечия немарливост. Кой е виновникът, ще бъде доста трудно за доказване.

"В ареста има камери, но като нищо сега ще се окаже, че ги няма записите. Така няма да разберем кой и кога е контактувал с него и въобще какво се е случвало", изразява своите притеснения адвокатът на близките.

Към момента има една готова съдебномедицинска експертиза и тя доказва, че Личканов е починал от масивен инфаркт. Това се подозираше и преди да излезе заключението, но имаше и спекулации, че някой му е помогнал, тоест е бил отровен. Сега тази версия е категорично отхвърлена.

Реклама

"В момента се очаква друга експертиза, която да покаже дали при навременно настаняване в болница Личканов е можел да оцелее, или не. Това също е много важно, защото някой път заболяванията са без изход, но това предстои да го разберем", споделя адвокат Донков.

На този етап са заведени 4 дела в Административен съд - Пловдив, срещу прокуратурата и срещу ГДИН за присъждане на обезщетение на близките на Личканов. Близките искат по 200 бона на човек. Очаква се всичките дела да се проточат дълго.

Въпреки опитите на "България днес" да се свърже с някои от обвинените институции, отговори няма вече седмици.

 Четири опции са имали да го спасят!

Надзирателите са имали цели 4 опции да спасят Личкана, но не са предприели нито един ход, за да го направят. Например, ако някой арестант има нужда от лечение, а то не може да му бъде осигурено в дадения арест, прокурорът е длъжен да се разпореди да бъде откаран в болница. В случай че няма връзка с прокурора, има и други опции. При тези обстоятелства началникът на ареста трябва да докладва на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и той да разпореди настаняването на дадения арестант в болница. Има и трети вариант, описан в закона, който дава правомощия на началника на ареста лично да разпореди настаняване в болница, и то само устно. Това е при спешни случаи, какъвто е с Личканов. В крайна сметка има и четвърта възможност - може да бъде извикана Бърза помощ. Нито един от четирите варианта не е реализиран, въпреки че са били писмено информирани и арестът, и прокуратурата за състоянието на Личкана.

Четете още

Погват фелдшера на ареста за смъртта на Личкана

Погват фелдшера на ареста за смъртта на Личкана

Доказва го експертиза! Личкана не е отровен!

Доказва го експертиза! Личкана не е отровен!

Реклама
Реклама
Реклама