Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17609033 www.bgdnes.bg

Скандалите в МВР отварят кутията на Пандора

Кюлчета, пачки, пудели, подкупи, стрелби, бръмбари... какво ли не видяхме през годините 

Резилите не стихват - от Любомир Начев, през убитите барети в "Белите брези" до спипани с наркотици полицейски шефове 

Реклама

Скандалите в МВР нямат край и не са от вчера.

Оставки, уволнения, натиск, скъп часовник, пудел с пачки пари, снимки с контрабандисти - това са все атрибути на поредните позорни гюрултии не само на бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев, на и на немалко негови предшественици. Те за пореден пък отварят кутията на Пандора, а от тази на МВР винаги се оказва, че има какво да изплува и да шокира нещастната публика, която очаква сигурност и закрила от същите тези хора.

Преди близо 18 години един МВР шеф - Любомир Начев, от правителството на Жан Виденов, дори се самоуби с един изстрел в сърцето в родната си къща в Карнобат. Начев бе вътрешен министър от началото на мандата на кабинета "Виденов" до май 1996 г. След шумен скандал - екип на националната телевизия го хваща как се весели в компанията на манекенки непосредствено след убийството при акция на трима полицаи в столичния квартал "Люлин" - Начев е свален от поста. По времето на Любомир Начев станаха едни от най-тежките саморазправи между членове на силови групировки и бяха убити знакови фигури на организираната престъпност като Васил Илиев и Иво Карамански.

Начев бе първият вътрешен министър, който направи списък с имената на 3000 лица от престъпния свят, с което се изчерпа и борбата му с организираната престъпност, без да стане ясно нямал ли е желание да я провежда, или не му е било позволено.

Вътрешният министър на Бойко Борисов и негова дясна ръка Цветан Цветанов успя да разкрие "Наглите" и да получи осъдителни присъди за тях, но и той имаше и своите огромни гафове. Един от тях, прочул се като "бебе във фризера", хвърли в потрес цялата държава. Преди да е завършило разследване и да е брилянтно ясно какво точно се е случило, министърът първо пусна да изтече информация в медиите, а после изчете в парламента скандални СРС-та, хвърлящи подозрения в убийство на бебе върху АГ лекари от Горна Оряховица. За което впоследствие МВР шефът трябваше да се извинява публично на медиците от ефира на национална телевизия.

"Извинявам се на лекарите в Горна Оряховица за това, което съм им причинил", каза тогава Цветанов. По думите му е пресилено да се каже, че с действията си от края на 2010 г. той е изкарал лекарите убийци. Според заключение на петорна съдебномедицинска експертиза плодът на 16-годишната родилка е роден мъртъв при аборт и лекарите нямат вина.

Реклама

В същото време Цветанов разкри и арестува през 2010-а шефа на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов, който се оказа, че е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и съдействие на чужди граждани, които чрез издаване на документи с неистинско съдържание влизали у нас. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство.

Някак започнахме да приемаме като нещо обичайно случаите със сгащени с дрога полицейски шефове. Началникът на група в "Криминална полиция" в полицейското управление в Айтос бе хванат с кокаин, а друг униформен от същото управление с марихуана от агенти на "Вътрешна сигурност" в МВР. Случаят е от лятото на 2017-а, а залавянето на двете висши ченгета с наркотици става след ареста на пласьори на дрога от Айтос.

Един от най-скандалните и паметни случаи, илюстриращи хаоса, липсата на правила и резила на силовото министерство, е с дата 14 януари 1994 г. Тогава полицаи се стреляха помежду си и загинаха двама командоси от Спецотряда за борба с тероризма (СОБТ) на МВР в столичния квартал "Белите брези". Полицията арестува Иво Карамански, сочен за един от босовете на подземния свят. Към 20,30 часа вечерта в бл. 29 в кв. "Белите брези" отиват полковниците Ботьо Ботев и Григор Вълков, за да се срещнат с бившия си колега Иван Иванов, който по онова време държи казино "Севастопол" като съдружник на Карамански. Мисията на двете висши ченгета е да уговорят Иванов да държи изкъсо хората на Карамански, които още не са научили, че босът им е зад решетките.

За охрана на Ботев и Вълков в блок 29 са пратени трима командоси от СОБТ. В същото време е повикан и патрул от тогавашното полицейско поделение "Борба с масовите безредици". Баретите са цивилни, а полицаите униформени. Двете групи не подозират една за друга, срещат се по стълбището на блока. И едните, и другите се мислят за мутри и откриват огън. Загиват подп. Марин Чанев, заместник-командир на баретите, и главен сержант Георги Георгиев-Индианеца. Тяхната нелепа смърт бележи едно от най-черните петна в новата история на родното МВР.

Четете още

Откриха шофьора на таксито, блъснал жена и дете в столицата и избягал

Откриха шофьора на таксито, блъснал жена и дете в столицата и избягал

Интерпол не издирва Паскал!

Интерпол не издирва Паскал!

Главният секретар на МВР влезе в болница

Главният секретар на МВР влезе в болница

Три чувала експлозиви открити преди "Левски" - ЦСКА

Три чувала експлозиви открити преди "Левски" - ЦСКА

Реклама
Реклама
Реклама