Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17628652 www.bgdnes.bg

Разкритие: Предупредили Криптокралицата Ружа да бяга

Германецът, който разследва Криптокралицата от години, твърди, че има снимки на Игнатова с политици

Теч на информация е помогнал на Ружа Игнатова да избяга от София през 2017 година, а в момента българските власти не разследват престъпната дейност на Криптокралицата, нито се интересуват от това къде е! Това каза германският журналист Йохан фон Мирбах пред "Дарик".

Реклама

Според него и днес част от активите, купени от Криптокралицата и основател на фалшивата криптовалута OneCoin с пари на измамените хора, продължават да се използват.

"Става въпрос за ключови сгради в София, от които се печелят пари. Опитах се да се свържа с българските власти, но така и не съм получил отговор до момента. Не знам защо няма разследване в България", посочи Мирбах.

Журналистът обясни, че в момента работи по въпроса жива ли е Ружа Игнатова, но не даде подробности. По отношение на версията, че Игнатова е избягала от България, след като е получила информация от властите тук, Йохан фон Мирбах коментира, че това е една от възможностите, която проверява.

"От работата си в България разбрах, че не е прецедент престъпници да получават информация от властите и напускат страната точно преди да бъдат арестувани или обвинени. Работя тясно с колеги от България и се сблъскваме винаги с факта, че очевидно има някакъв теч на информация", посочва журналистът. Мирбах обясни, че има снимки на Ружа Игнатова с български политици, но няма сведения, че те са получавали пари директно от нея.

Ружа Игнатова основа кухата криптовалута OneCoin през 2014 година и завлече над 3 милиона души по цял свят. Измамата на века генерира около 4 милиарда долара приходи от инвестициите на хора от цял свят, които не подозирате, че криптовалутата, в която си влагат парите, всъщност няма никаква стойност. Ружа бе на върха цели три години, преди ужилените да се усетят и да се обърнат към органите на реда. През 2017 г. Криптокралицата изчезна, след като се качи на полет от София за Атина. Оттогава Ружа е в неизвестност. Имаше слухове, че е убита, че е начело на нова подобна схема в Дубай, наречена EcoShumi Foundation .

В момента у нас не се води никакво разследване за Ружа Игнатова, както казва и немският журналист. Вече над 7 години Криптокралицата се издирва от Интерпол и ФБР, но нито една от службите не може да й хване дирите.

 Нова схема

Новата измамна схема е създадена през 2021 г. и се занимава с инвестиции в най-различни сектори - имоти, изкуство и други. Също така те свързват клиентите си с други инвеститори и съветници, които на свой ред също ги омотават и ограбват. Дали наистина Ружа Игнатова е замесена в тази схема и какво точно представлява, предстои да се разбере, но официални данни за това все още няма. Ecoshumi се намира в Дубай и е насочена главно към шейхове и петролни магнати в Близкия изток, включително Обединените арабски емирства, твърди журналистът Таджул Ислам. Според източници на разследващия журналист зад EcoShumi, която през 2022 г. обяви името на един от своите основатели - Зденка Резакова, всъщност се крие самата Ружа Игнатова или неин представител.

Четете още

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

Братът на Ружа с нов паспорт

Братът на Ружа с нов паспорт

Реклама
Реклама
Реклама