Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17994505 www.bgdnes.bg

Джигитът Димитър Любенов, затрил французин, обвини... съдбата

Полицаите Любка и Георги се появиха, този път не скриха лицата си, но делото бе спънато поради липсата на съдебен заседател

Делото срещу двете ченгета - Любка Гечева и Георги Малински, които се оказаха индиректно виновни за катастрофата, причинена от Димитър Любенов, защото вземат подкуп от него и дори го ескортират, бе спънато заради липсващ заседател.

Реклама

Причината бе неявяване на един от съдебните заседатели, който е член на състава и не може да бъде заместен от друг, тъй като делото вече е започнало и съставът трябва да бъде един и същ от началото до приключването му, както е по закон. Председателят на състава поиска доклад за причините за отсъствието на заседателя, за което е съобщено само 5 минути преди заседанието, и обяви, че ако не получи такъв, той ще бъде санкциониран. На следващото заседание през юни ще бъдат разпитвани свидетели по случая. Някои от тях обаче се оказаха нередовно призовани. Двама от свидетелите не си вдигат телефоните и не са намерени на адресите си. Това стана ясно на вчерашното заседание по делото срещу ченгетата, за които се смята, че са взели 200 лева подкуп от Димитър Любенов и са го ескортирали по Околовръстното шосе в София, докато надрусаният тип не прави ужасяваща катастрофа, в която загива французинът Лорен Пети.

"Супер нелеп случай. Не съм искал да убия човека и да причиня катастрофа. Страшно много съжалявам. Всичко се случи по стечение на обстоятелствата и съдбата. По принцип винаги си поръчвам дринк ен драйв." Това каза пред журналисти в кулоарите на Съдебната палата Димитър Любенов, който при тежка катастрофа на Околовръстното шосе на 25 септември 2022 г. причини смъртта на французина Лорен Пети.
Любенов се яви в Софийския градски съд като свидетел по делото срещу двамата полицаи, които го ескортирали, но и не се притекли на помощ, когато видели, че е станала катастрофата. Единият от тях Георги Малински има и обвинение, че взел 200 лева подкуп от Любенов. Другата подсъдима е полицайката Любка Гечева.

Любенов каза, че на следващото заседание ще каже дали е дал 200 лева подкуп на ченгетата.

Любка Гечева и Георги Малински се оказват индиректно отговорни за катастрофата, причинена на Околовръстното на София от Димитър Любенов, в която загина французинът Лорен Пети, а жена му Брижит бе тежко ранена. Тогава Любка и колегата й Георги спират надрусания и пиян джигит и вместо да му щракнат белезниците, вземат 200 лв. рушвет. Даже решават да го ескортират до дома му. Карат зад него с над 100 км/ч по Околовръстното, а на Любенов му натежава кракът и с над 190 км/ч се врязва в колата на французина. Чужденецът загива на място, а съпругата му в тежко състояние бе откарана в "Пирогов". Жената вече е добре.

Ченгетата Любка и Георги виждат зверската катастрофа и се опитват да се измъкнат. Двамата полицаи от 6-о РУ тръгват на заден ход в локалното платно, но когато инцидентът е докладван, диспечерът вижда, че техният патрул е най-близо до катастрофата, и ги изпраща на мястото. Любка и Георги са принудени да се върнат там, откъдето бягат. В момента полицайката е с две обвинения - за престъпление по време на служба и за неоказване на помощ при катастрофата. Малински е със същите две обвинения, но срещу него има обвинение и за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога.

В момента Димитър Любенов е под домашен арест, а делото срещу него вече е внесено в съда. Експертиза го заковава, че е шофирал със 195 км/ч при ограничение от 80 км/ч. Полицаите Любка и Георги са без мерки за неотклонение. Делото срещу ченгетата е насрочено за 22 юни, когато се очаква да стане ясно какво точно се е случило преди трагичната катастрофа.

Четете още

Ето кои знакови процеси чакат решение през 2024-а

Ето кои знакови процеси чакат решение през 2024-а

ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА! Темида погва джигитите през 2024 г.

ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА! Темида погва джигитите през 2024 г.

Красавици в униформа тъпчат закона
Красавици в униформа тъпчат закона

Красавици в униформа тъпчат закона

Полицейски чадъри лъсват

Полицейски чадъри лъсват

Реклама
Реклама
Реклама