Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18077290 www.bgdnes.bg

Би Би Си: Ружа Игнатова е плащала по 200 бона на месец на Таки за охрана

Христофорос Аманатидис е кръстник на дъщерята на най-известната измамничка

Криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от десетки полицейски служби и е в Топ 10 на най-търсените от ФБР лица заради измамата OneCoin, е плащала по 100 000 евро месечно на Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. Това твърди в свое разследване британската медиа Би Би Си.

Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол и се намираше в Дубай, по неофициална информация, но после бившият висаджийски бос отпадна от списъка на издирваните, защото обвиненията срещу него бяха свалени от българската прокуратура.

Реклама

Британската медия, твърди, че е разследващите й журналисти са тръгнали по дирите на Криптокралицата, за да се опитат да разберат нейната съдба. Пред журналистите Ричард Райнхард, който започва разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР още преди години, говори за "ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично". И тогава назовава Таки, който определя като човекът, който е отговарял за физическата сигурност на Ружа Игнатова.

„Имено на Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура", казва в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. Райнхард.

Според Райнхард, Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят.

„Това е като престъпник с бяла якичка, който е забъркан с наркотрафикант или мафиот", твърди пенсионираният агент. Според Райнхард тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г. българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin", се твърди още в разследването.

"Въпреки че не е известно как Таки и Ружа са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че висаджията е бил дори кръстник на дъщеря й", посочва още Би Би Си.
В разследването се говори и за документи на Европол, в които се споменава за някакви сложни сделки за продажба на парцел на българското Черноморие.

"Документите са предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който преди месеци изчезна, докато беше под домашен ареста. За Шнайдер се смяташе, поне до този момент, че той е отговарял за охраната на Ружа", се посочва в разследването.

Реклама

В разследването се говори за възможно убийство на Игнатова на яхта в Йонийско море и в същото време се разказва за неуспешна операция в Гърция през 2022 г. за нейното задържане. В разследването се разказва и за отношения и разговори през 2022 г. между Таки и застреляния точно преди години в ЮАР Красимир Каменов-Къро все във връзка с Игнатова.

"Екипът на Би Би Си получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да накара разследващите да спрат да я издирват. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва:

"ФБР „не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление". С тези си думи той намеква, че Ружа най-вероятно е жива, защото иначе ФБР щеше да знае, че е ликвидирана. Според ФБР тези слухове са само изкусна маневра, за да бъде оставена на мира.

Четете още

Братът на Ружа Игнатова си татуира главата

Братът на Ружа Игнатова си татуира главата

Фараонката Ружа с доминикански паспорт

Фараонката Ружа с доминикански паспорт

4 години затвор за адвоката на Ружа Игнатова

4 години затвор за адвоката на Ружа Игнатова

Реклама
Реклама
Реклама