Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18795686 www.bgdnes.bg

Митко Русия гръмнат до лобното място на Марангозова

На "Улицата на смъртта" в столичния жк "Младост"

Паркингът, където е прострелян кримигероят, е на метри от входа на брокерката

До лобното място на брокерката Станка Марангозова в столичния жк "Младост" е прострелян кримигероят Димитър Стоянов-Митко Русия! Паркингът, където в неделя вечерта е гърмяно по Русия и сина му, се намира само на около 30-40 метра от входа, пред който бе застреляна финансовата аферистка през октомври 2019 г., видя "България Днес". Заради двете пукотевици жители на квартала започват да наричат пътя покрай болница "Св. Анна" "Улицата на смъртта".

Реклама

И при двата случая килърите сипят олово привечер - между 19 и 21 часа. Душманинът на Марангозова дълго се е въртял в района и е проучвал навиците й, разкриват разследващите. Като неин физически убиец е обвинен кримката Петър Костов-Стъкларя. Офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов е сочен за организатор на мократа поръчка, помагал му Венцислав Пиров. Бизнесмените Веселин Денков и Иво Масларов са погнати съответно за финансист и подбудител на убийството. Заради качеството на Иванов делото е внесено във военен съд, но зацикля.

Неизвестният стрелец, ранил Русия и 20-годишния му син Константин, също добре е проучил навиците на мишената си и особеностите на района. Стрелбата става на платен паркинг, като на мястото има два един до друг. Единствената видимост към колата е от съседния паркинг, но по всяка вероятност злодеят е дебнал от близките храсталаци, предполагат криминалистите. Затова обикалят от външната страна на паркинга, за да търсят къде точно стрелецът се е позиционирал. Килърът не е стъпвал в паркинга, а е натиснал спусъка отвъд оградата му, разкриват източници на вестника. Още се уточнява с какво оръжие е стреляно.

Очевидци разказват, че след като били простреляни 50-годишният Стоянов и наследникът му, запалили колата и сами отишли в близката болница, преди да започнат да губят много кръв. Медиците установяват, че куршумът уцелва бащата под брадичката и излиза през бузата. Предполага се, че е рикошет. Предстои му операция от лицево-челюстен хирург. Синът е пронизан в областта между гърдите и корема и веднага е вкаран за операция. Пострадалите роднини са в реанимация с опасност за живота. Сигнал за случилото се е подаден от лекар от УМБАЛ "Св. Анна". Цяла нощ се забелязва засилено полицейско присъствие на местопрестъплението и пред лечебното заведение.

Митко Русия живее в "Младост" 1 близо до бившата Окръжна болница. Той е криминално проявен, но не е осъждан и все се измъква от дългата ръка на закона. Разследван е за автокражби, рекет и сводничество. През декември 2011 г. е закопчан при акция "Силоваците" заедно с Валери Наумов-Валтера, Росен Тодоров-Дебелия и Даниел Манолов-Бидона. Мъжете рекетирали проститутки, заплашвали да ги убият и залеят с киселина, ако не им се отчитат, разкриват разследващите. Обвиненията така и не стигат до съда, а мъжете с прякори бързо възвръщат позициите си, разказват запознати.

Според криминалните хроники Русия започва с трафик на хероин, но бързо се преориентира. Започва да изнудва сводници и жрици, като ги плаши със заливане с киселина и рязане на коси. Посяга и на самостоятелно действащите проститутки, които пускали обяви за сексуслуги. В ъндърграунда се носи, че никой не обича Митко Русия. Предполага се, че защото прецаква аверите си и бърка в чуждата чиния. Именно неуредени финансови отношения е и основната версия, по която се работят следователите.

Това е четвъртият опит за нападение против Митко Русия. Първият е още преди 2010 г., когато е прострелян с няколко патрона. Лекарите обаче успяват да го спасят. Вторият опит да бъде погубен Русия е през декември 2013 г. Стрелбата отново е в "Младост" 1. Кримката е прострелян пред супермаркет в локалното на "Цариградско шосе". Той излиза със свой познат, запътват се към такси, което ги чака, но в този момент неизвестен мъж вади револвер и уцелва Русия в лявата ръка.

Реклама

Три години по-късно душманите на Стоянов пак опитват да го пратят на онзи свят. На 22 март 2016 г. към 19.30 ч. неизвестен стрелец открива огън по джипа на Русия на близката бензиностанция на бул. "Цариградско шосе". Тогава кримигероят, който е с авер, се отърва единствено с одраскана ръка. Ранява се от счупено стъкло, тъй като килърът прави прозорците на сол.

По време на разследването на стрелбата се разбира, че джипът е със стикер на Националната полиция. Появяват се слухове, че Стоянов е информатор на полицията. Тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщава, че се проверява дали стикерът е истински. Самият Митко Русия обяснява, че няма нищо общо с полицията, а стикерът бил рекламен и го ползвал, за да не плаща за синя зона.

Пенсионер по болест

Пенсионер по болест е Димитър Стоянов. Това разкрива приятелката му пред Нова тв.

Тя обяснява, че не знае с какво се занимава Стоянов, но отхвърля възможността да се занимава с незаконна дейност и да има врагове. По първоначална информация никой нищо не е видял. Липсата на свидетели няма да помогне за разкриване на престъплението. На криминалистите им остава да прегледат видеокамерите в региона.

Четете още

Стреляли по Митко Русия и сина му Константин още около 19 часа, сигналът - от болницата

Стреляли по Митко Русия и сина му Константин още около 19 часа, сигналът - от болницата

Екшън в София! Простреляха лихваря Митко Русия

Екшън в София! Простреляха лихваря Митко Русия

Митко Русия, по когото стреляха в "Младост", бил информатор на МВР

Митко Русия, по когото стреляха в "Младост", бил информатор на МВР

Полицията има описание на стрелялия по Митко Русия на бензиностанция

Полицията има описание на стрелялия по Митко Русия на бензиностанция

Реклама
Реклама
Реклама