Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19188425 www.bgdnes.bg

Петя Банкова прекарва времето си със 7-годишното си дете

*Погната по аферата "Митници" плати гаранцията си и е на свобода

*Все още не е приета в болница, лекарите преценяват как да действат - операция или лъчетерапия

Петя Банкова прекарва почти цялото време, което има, със 7-годишната си дъщеря, след като е на свобода от няколко дни. Погнатата по аферата "Митници" бивша шефка на Агенция "Митници" е внесла гаранцията си от 10 бона и се наслаждава на времето с малкото си дете. Това казаха източници на "България Днес", които са приближени на Банкова.

Реклама

"Вече излезе, внесе си гаранцията си. Банкова има 7-годишно детенце, което не е виждала от 6 месеца, както и то нея. Гледа колкото може повече време да прекарва с нея. Засега се опитва да не влиза в болница, за да е повече време с детето си. Тя е много привързана към майка си и Банкова не иска да я травмира допълнително. Все още не е ясно как ще процедират лекарите. Банкова има рак на червата, всеки ден е по изследвания и доктори. Сега те преценяват дали ще я оперират, или ще й назначат химио- или лъчетерапия", уточняват източниците ни.

В най-скоро време трябва лекарите да преценят как да процедират, защото състоянието на Банкова само ще се влошава, ако не бъдат взети мерки своевременно.

Петя Банкова се влоши, докато беше в ареста. Впоследствие прокуратурата позволи на ексшефката на Агенция "Митници" да бъде откарана по спешност в "Пирогов". Там стана ясно, че Банкова има рак на червата. После бе транспортирана в МВР болница. После бе връщана в ареста няколко пъти, но бе приемана отново в МВР болница, защото е много зле и е много болна. Здравето й е изключително влошено. Всичките пъти, в които е постъпвала в болница, прокуратурата е преценявала, че наистина трябва да бъде лекувана. Затова и преди дни, когато Софийският градски съд реши да я освободи срещу 10 хиляди лева гаранция, за да се лекува, а прокуратурата не възрази.

Въпреки че Банкова е на свобода в момента и твърди, че е невинна в това, в което я обвиняват, а именно търговия с влияние и схеми в държавната агенция, прокуратурата не е на това мнение. Оказва се, че и според Темида има достатъчно доказателства срещу бившата шефка на Агенция "Митници", които я уличават в тези длъжностни престъпления и затова Банкова престоя над 6 месеца в килия. В крайна сметка влошаването на здравословното й състояние стана повод за освобождаването й под гранция, а не друго.

Преди повече от половин година се проведе операция в Агенция "Митници", при която задържани бяха шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обвиняемите в обявените за организирана престъпна група бяха претърсени и домовете им. От жилището на Петя Банкова бяха иззети единствено списъци с описание на контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са ги прикривали.

Реклама

Конкретните обвинения срещу Петя Банкова са за участие в организирана престъпна група и за оказване на принуда. Според държавното обвинение ексшефката на Агенция "Митници" е командировала 18 души на различни длъжности в страната, като някои от тях са били повишени. Сред другите обвиняеми по делото за пране на пари и подкупи са бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, както и Никола Николов-Паскал. Паскал беше обявен за общодържавно издирване и открит наскоро в Сърбия.

Мнението на магистратите е, че на този етап има доказателства за извършване на престъпленията, в които е обвинена Банкова. Това се преценява от свидетелските показания по аферата "Митници". Няма опасност Банкова да се укрие или да повлияе на свидетели, смята държавното обвинение. Самата Банкова е дала обяснения на 10 октомври т.г. По разследването са приложени два протокола за разпита.

Към кримигрупата е прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който бе освободен срещу 20 бона гаранция.

Заедно с Банкова, Мартин и Стефан Димитрови и Живко Коцев е погнат и контрабандистът Никола Николов, известен като Паскал, който доскоро бе в неизвестност. Паскал и банда са обвинени в участие в организирана престъпна група. Никола Николов бе задържан в Сърбия преди седмици, където според адвоката му Галя Гълъбова той е бил на лечение, защото има здравословни проблеми. Сръбските власти го спипаха и арестуваха, защото имаше европейска заповед за арест. В момента всичко е паузирано, защото прокуратурата все още не е изправила нужните документи за екстрадицията на сочения за контрабандист номер 1.

Кога и дали Паскал ще бъде екстрадиран у нас, предстои да разберем в най-скоро време. Очаква се да стане ясно и дали Петя Банкова ще бъде оперирана, или ще бъде подложена на някаква терапия с надеждата, че тя ще е достатъчна да пребори коварния рак на червата.

Излиза с телевизор от килията

По чехли, с блуза, дебело яке и дънки напусна ареста на столичния бул. "Г. М. Димитров" бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова. Тя бе посрещната от адвокат Аделина Натина, която под мишница бе хванала телевизор. Най-вероятно това е телевизорът, който е успяла да си издейства Банкова, докато е в килията.

Четете още

Петя Банкова излезе от ареста по чехли

Петя Банкова излезе от ареста по чехли

Погнатата по аферата "Митници" повръща кръв в ареста

Погнатата по аферата "Митници" повръща кръв в ареста

Рак вади шефката на митниците от килията

Рак вади шефката на митниците от килията

Екстрадицията на Паскал забуксува като при Цветан Василев?

Екстрадицията на Паскал забуксува като при Цветан Василев?

Реклама
Реклама
Реклама