Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/17774515 www.bgdnes.bg

Шок и ужас! Акула изплува край Бургас

Еднометровият хищник е от вида катран, не напада хора, но шиповете му са опасни

Еднометрова акула стресна разхождащи се край морето в Бургас. Водният звяр изплува на брега на Северния плаж под Летния театър за шок и ужас на присъстващите. Това се случи рано сутринта по изгрев слънце.

Реклама

"Клиенти всякакви... Очаквайте продължение", написаха от близкия плажен бар, откъдето първи виждат акулата. Оттам уточняват, че щом голямата риба се е озовала заклещена на пясъка, веднага са съдействали, за да я върнат обратно в морето. Уточняват, че акулата е била дълга малко над 90 сантиметра.

Черноморските акули не достигат големи размери и не са опасни за човека. Не са познати официално документирани случаи на нападение над хора, макар че се носят митове и легенди. Еднометровата акула вероятно е около 15-годишна, обясняват специалисти ихтиолози пред "България Днес". Общо взето, това е почти максималният размер, който видът може да достигне.

Черноморските акулите са ценен риболовен обект. Филето от тях върви по около 20 лева за килограм на рибната борса. Порция филе от акула в морските ресторанти пък може да удари и до 50 лева.

Край бреговете на Гърция са регистрирани 35 вида акули. Но Черно море е абсолютно предпазено от тях. По-голямата част от тези морски хищници никога не биха дошли към черноморските курорти. Причината е, че водата е твърде наситена със сероводород. Затова не всички видове биха могли да съществуват. Много видове риби и обитатели от съседните морета не навлизат в Черно море от Средиземно, защото не понасят миризмата на водата, наситена със сероводород. Акулите предпочитат да плуват на голяма дълбочина, а в нашето море сероводородът се сгъстява и натрупва именно там.

Има и друга причина. За да попадне от Средиземно в Черно, хищникът трябва да преплува пролива Дарданели, след това да мине през Мраморно море и през тесния Босфор. И двата пролива не са широки, но това не е най-същественият проблем за акулите. Истинското препятствие е ниското ниво на водата на отделни места. Акулите се нуждаят от дълбочина.

В нашето море се срещат само два вида акули. Акулата катран е типичната черноморска акула. Дължината й достига от 70 до 120 см. Тежи максимум 10-12 килограма. Обикновено тя обитава дълбочина от 100 до 200 метра, сравнително близо до бреговете, защото избягва твърде топлите и твърде студените води. Показва се само нощем. Храни се предимно с риба и не може да убие човек или да отхапе крайник. Все пак при риболов трябва да се внимава с тези риби. Имат остри като бръснач зъби, както и отровни шипове на перките, които могат да нанесат щети при непредпазливост. По-рядък обитател на черноморските води е и котешката акула, наричана още сцилиум. Дължината й не надвишава метър и тя също е безобидна за хората.

Реклама

Разкъса човек на Карибите

Акула нападна и рани тежко британец в карибската държава Тринидад и Тобаго. Инцидентът стана само преди 3 дни на около 10 метра от брега. 64-годишният мъж е бил на почивка със съпругата си и приятели.

Туристите е трябвало да пътуват обратно за Великобритания в същия ден. Решили да отидат да поплуват за последно, когато станал инцидентът, съобщава Си Ен Ен.

Свидетел разказва, че мъжът бил във водата, когато акулата го нападнала в гръб. Близките му опитали да го измъкнат от захапката на хищника. Нападнатият човек е пострадал тежко. Лявото бедро и лявата му ръка са отхапани, а стомахът му е разкъсан. Акулата е била дълга около 3 метра. Плажовете в района на инцидента са временно затворени.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Бяла акула стряска наш плувец рекордьор

Бяла акула стряска наш плувец рекордьор

Малдиви - другото име на рая

Малдиви - другото име на рая

Реклама
Реклама
Реклама