Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18236515 www.bgdnes.bg

700 кг риба дърпат на Гребния канал, бели амури трошат въдици

*На световното за ветерани

*Италианците са шампиони

Националните отбори на Италия по спортен риболов станаха абсолютни шампиони на световното първенство за ветерани. Форумът се проведе на Гребния канал в Пловдив.

"Адзурите" се представиха изумително в конкуренцията на общо 40 отбора и около 200 състезатели, и постигнаха огромен триумф. Общо от водите на канала беше уловена близо 700 кг риба, която след претеглянето риболовците връщаха обратно във водата. Състезателите бяха разпределени в три категории - мастърс (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания, съобщава Българската федерация по риболовни спортове. 

Реклама

Шампионатът мина при непрекъснати промени във времето - от жега над 40 градуса в тренировките, до порой и бурен вятър в първия ден от надпреварата. Риболовците заложиха на улова на шарани и каракуди, хващаха се още бели амури, кефали и дребосъци. За стръв въдичарите използваха ларви на комар, както и торни и бели червеи. За добро класиране беше задължително да се уловят поне два или три шарана, чието изваждане с фините влакна въобще не беше лесна работа. Някои от най-едрите шарани и амури късаха безкомпромисно линиите, но най-големите майстори все пак успяваха да ги преборят. Гигантски риби дори строшиха и няколко въдици тип щеки с дължина над 10 метра. 

В категорията за мастърс шампиони станаха италианците, следвани от Унгария и Англия. Българският тим, воден от Ивайло Христов и Румен Витков-Монтанеца, завърши шести, само на 5 точки от челната тройка. Индивидуално титлата стана притежание на Андреа Боти от Италия, втори е унгарецът Тибор Амбрюш и друг представител на "адзурите" Джанкарло Армиралио. От нашите състезатели на мастърс най-добре се представи кюстендилецът Тони Исаков с осмо място в индивидуалното класиране. 

При ветераните челната тройка беше от Италия, Словения и Унгария, а индивидуално на подиума се качиха унгарският шампион Йожеф Пап, вицето Божидар Магдич от Хърватия и словенецът Егиди Кнез. България с треньор Калин Митранов зае 11-то място.

В турнира за хора с увреждания златото отново беше за Италия, втори стана отборът на Унгария, а трети са чехите. Индивидуален шампион е ловящият от инвалидна количка словенец Рудолф Центрих, следван от италианеца Джовани Ботаци и унгареца Гюла Гюришати. Нашият тим, воден от треньорите Ангел Добрев и Йонко Йотов, остана девети. В тази категория овациите бяха и за 15-годишния български състезател Боян Добрев - ученик от Горна Оряховица, който постави рекорд за най-млад участник на световното първенство. 

Преди световното малкият юнак беше лично поздравен от президента на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Шефът отчете, че Гребният канал в Пловдив винаги е бил едно от най-предпочитаните съоръжения за провеждане на големи международни състезания. На 13 и 14 септември каналът ще приеме второ световно първенство за тази година, този път в дисциплината "Свободен стил Метод Фидер". Очаква се в него да участват 30 национални отбора и близо 150 състезатели.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Реклама
Реклама
Реклама