Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18475385 www.bgdnes.bg

Иван с майсторски улов на сом в Русенско

*В русенското село Писанец

*70-сантиметровият екземпляр е уловен на торен червей

Майсторски улов на сом прави Иван Ангелов от Русе!

Рибарят показва умения не само в дунавския риболов, но и на язовира в близкото село Писанец. Преди дни Ангелов хваща сом, който е дълъг 70 сантиметра и тежи 2 килограма и 100 грама.

"Всички знаем, че сомовете обичат попови прасета, но този път заложих на торен червей, който се поставя на куката като грозд. Дръпна силно и няколко минути отне изваждането. Когато видях, че води наляво и надясно, разбрах, че не е шаран, а вероятно става въпрос за сом, тъй като този тип риба има подобно поведение. Сомът беше упорит, но накрая успях да го извадя - в едната ръка с въдица, а в другата с кепа", разказа пред "България Днес" Иван, който има редица риболовни трофеи от водоеми в цялата страна. 

Реклама

Рибата толкова здраво захапва стръвта, че на водния майстор от Русе му отнема известно време, докато я откачи. 

"Освен сом в язовира в Писанец хващат още амур. Когато бях за последно там, до мен извадиха 5-6-килограмов екземпляр, вероятно има и по-големи. Във водоема има и есетрови риби, но щом бъдат уловени от някого, веднага биват пускани обратно във водата", каза още пред вестника Ангелов.

Сомът е активен лятно време при по-висока температура на водата. През зимата ляга на дъното и изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън в ранна пролет и ловува до ноември, като активността му е най-голяма на дълбоко заради по-топлата вода. В средата на лятото може да напада плячката си и по повърхността на водоемите.

Сомът е хищна риба и се храни с рибки, жаби, раци, насекоми, мекотели и дори по-дребни представители на собствения си вид. По-едрите могат да включат в менюто си дребни бозайници и водоплаващи птици. 

И по Янтра ги дърпат здраво

Речни сомчета са най-честият улов на куките на въдичарите и по долното течение на река Янтра, което протича в русенския регион. По поречието от село Драганово, през градовете Полски Тръмбеш и Бяла та чак до вливането в Дунав може да се направи отличен риболов на хищни риби. За това споделя доказаният майстор по тези територии Младен Добрев. Той и племенникът му Александър Димитров цяло лято се хвалят с добри резултати, а сомовете треперят от тях. 

Двамата специалисти замятат въдиците на грозд от пясъчен червей, който се открива в пръстта край реката. Понякога в менюто на рибите влизат попови прасета и пиявици, а по-рядко живи рибки. Най-активното време е на свечеряване след залез слънце. Тогава хищниците излизат от леговищата си изгладнели и атакуват заложените примамки. Преобладават неголеми риби. Припомняме, че минимално допустимият размер за улов на сом е 65 см. Всичко под тази кота съвестните риболовци моментално връщат обратно във водата.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Сом чудовищe дърпа Калин от "Бригада Нов дом"

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Сом чудовище извадиха от Марица

Сом чудовище извадиха от Марица

Габровец хвана сом 1,85 метра от язовир "Искър"

Габровец хвана сом 1,85 метра от язовир "Искър"

Реклама
Реклама
Реклама