Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18363657 www.bgdnes.bg

ПЪЛНИ ЖИВАРНИЦИ! Побъркват кефала по река Марица

Щуката също е активна, бие на блесни и воблери край Пловдив

Пловдивските рибари са повече от доволни. Риболовът на хищни риби върви в бясно темпо от началото на юли.

Най-притегателна традиционно е река Марица в участъците около Пловдив и по долното течение. Нивото на реката не е високо и предлага куп добри места за позициониране. Сега могат да се уловят риби с трофейни размери. Има много начини, по които местните рибари търсят кефалите, като това е един от най-разпространените видове.

Реклама

Най-масово ги търсят на плувка в близост до мостовете или сенчестите вирове, с обрасла растителност край бреговете. Особено ефикасна примамка са дребните плодове като вишна, череша, черница, джанка. Кефалът направо полудява по тях, особено ако в близост до реката има надвесено плодово дръвче, под което рибата е свикнала да чака за падаща храна.

Кефалът се е доказал и като хищник, щом огладнее. За това говорят резултатите, постигнати с жива рибка. На заметната на дъно въдица могат да се очакват само едри парчета по над половин килограм. За стръв се залагат уловени от самата река рибки. Особено активни сутрин и привечер са и речните сомчета. За тях може да се предложи и друг специалитет - грозд от земни червеи. Обикновено това си е неустоимо лакомство за тях, стига да открием правилния вир, в който рибите се спотайват.

Щуката в река Марица също заслужава добри думи. Макар че в последно време сякаш се наблюдава намаляване на популацията й, тя си остава един от най-търсените видове. При това не само заради вкусовите й достойнства, а и заради пословичния й хищнически инстинкт. Тук освен с живи примамки спокойно можем да опитаме късмета си и на спининг с блесни и воблери. Този месец сред пловдивските въдичари в истински хит са се превърнали изкуствените жабки. Воблерите, имитиращи това земноводно животно, по принцип се използват най-вече за кефал, но сега и щуката проявява афинитет към тях.

По язовирите в Пловдивско също може да се разчита на стабилен улов на хищни риби. Добре познатият и масово посещаван "Пясъчник" продължава да държи висока популация въпреки неспиращото бракониерство в последните години. Всекидневно във водоема навлизат десетки лодки в търсене на бяла риба или сом. Тролинг риболовът става все по-притегателен за мнозина. Друг водоем в Пловдивско, който привлича с хищниците си, е яз. "Въча". Разположен в тесен живописен каньон, той е чудесна алтернатива за спасение от жегите. А и шансовете да направим добър риболов не са никак малки. Редом с масово разпространените мирни риби като платика, бабушка и уклей, може да се чака атака от едър костур.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Ето какъв хищник излезе насред Ямбол

Сом чудовище извадиха от Марица

Сом чудовище извадиха от Марица

Реклама
Реклама
Реклама