Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13924852 www.bgdnes.bg

Ловците на война с чакалите

20 хищника повали дружината от село Маломирово край Елхово

След края на сезона за групов лов на дива свиня ловците имат възможност да си "чешат крастата" с чакали. През целия месец февруари се организираха акции по групово ловуване на хищници, особено в райони с висока численост. В района на град Елхово повечето дружини от състава на местното ловно-рибарско сдружение се отчетоха с добра работа в това отношение.

Дружината от село Маломирово с председател Илиян Костов организира три излета през последните два месеца, като в резултат на кампанията бяха повалени повече от 20 чакала. Там активно ловуват и индивидуално, видя "България Днес". Младоците Стоян Стоянов и Иван Динев реализират поне по 20 хищника на сезон, с което дават своята лепта за общата кауза. 

Реклама

Успешна борба с хищниците водят ловци и от други села в региона - Голям и Малък манастир, Изгрев, Пчела, Вълча поляна. Да надникнем в особеностите на този лов - организация, тактически похвати, стрелба.

За да се организира групов лов на хищници, се изисква съответното разрешително за датата и мястото на провеждането му, но на територията на конкретната дружина от състава на ловното сдружение. Избира се ръководител на лова, който провежда инструктаж по безопасно боравене с оръжието, прави се точен списък на участниците, изясняват се тактическите похвати. Определят се гоначи с кучета, които познават най-добре терена. Ловците завардват удобни позиции, по които се очакват да избият чакали и лисици. При такива гонки обикновено се набляга на по-многобройните чакали, но тактиката е сходна на тази при груповия лов на дива свиня. 

Хищниците обитават всякакви гъсталаци. Колкото е по-труднопроходимо сред тях, толкова са по-надеждни за укритие. Обучените ловни кучета обаче бързо надушват къде са се притаили зверовете и започва голяма гонитба из завардените територии. Преследвачите лаят ожесточено, преследваните всячески се стремят да опазят кожата и трудно излизат на открито, където подозират какво ги очаква. И все пак в случай на неизбежност чакалите напускат укритието и следва стрелба. При добра организация в лова и точни стрелци обикновено падат по няколко хищника на излет. Понякога се провеждат и по 2-3 гонки в хода на деня.

Този лов е заради тръпката и заради идеята да се опази дребният дивеч от набезите на чакалите. В някои сдружения от системата на Съюза на ловците и риболовците дават бонуси на ловците отличници, но държавата не предвижда стимулиране, каквото е имало навремето. Вменила го е като ангажимент на ловците и изисква изпълнение на заложен план по отстрел. А самите ловци са възприели девиза: "Всеки отстрелян чакал означава спасено друго животинче".

На фона на липсата на диви свине заради вилнялата през последните години африканска чума ловът на чакали доби популярност и може да се каже, че популацията се държи под контрол.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Най-старият ловен трофей е български

Най-старият ловен трофей е български

Гръмнаха най-големия вълк

Гръмнаха най-големия вълк

Реклама
Реклама
Реклама