Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14123586 www.bgdnes.bg

Река Искър под Панчарево става рай за пъстървите

Ентусиасти почистиха коритото, предстоят зарибяване и строг контрол

Днес е първи април, но следващата новина не е шега! Риболовен рай за улов на пъстърви става река Искър край София! С тази нелека задача са се заели от новосформираното сдружение на любители ентусиасти "Искър-София". 

Целта е бреговете на реката да се облагородят, водите да се зарибят с пъстърви, да има контрол и опазване. Нещо, от което дълги години държавата е тотално абдикирала. "България Днес" също се включи на първото мероприятие на дружеството, което бе обявено като екоакция за почистване - първата стъпка от множеството наложени цели. 

Реклама

Идеята е река Искър в частта й от стената на язовир "Панчарево" до моста при бул. "Цариградско шосе" да се превърне в чисто и привлекателно място за отдих, спорт, риболов и разходки. Софиянците бленуват за подобно риболовно Ел Дорадо от години. Институциите обаче нехаеха за екологичните проблеми, свързани с реките и природата край столицата изобщо.

Тотално занемарени и замърсени са и останалите реки, протичащи през територията на София - като Слатинска, Перловска и Владайска, които преди дълги години са гъмжали от риба. Водите им се събират във Витоша и би трябвало да са кристално чисти и бистри, но липсата на какъвто и да е контрол ги превръща в отпадни канализации.

Над 200 любители на риболова и природата се включиха в екоакцията. Сред тях имаше и 40 китайски граждани от посолството в София, както и студенти, учещи у нас. Организаторите бяха осигурили чували за смет и ръкавици. В продължение на цял ден ентусиастите вадиха от коритото на реката и по бреговете купища с отпадъци. Накрая чувалите със смет и автомобилните гуми бяха цели планини. Сметосъбиращите камиони отнесоха отпадъци с обща маса над 50 тона! 

Предстои скорошно зарибяване на този участък от реката с балкански пъстърви. Това ще стане на два транша. Първо ще се пуснат 10-12-сантиметрови рибки, а по-късно ще има зарибяване и с големи екземпляри. Задължително е да се знае, че реката е в режим "хвани-пусни" и задържането на риба е забранено. Лови се само за спорт и удоволствие. Ще бъдат поставени и 30 указателни табели на видни места, за да се знае какви са правилата. Същевременно от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се ангажират да осигурят постоянен контрол. Все пак най-важно остава самосъзнанието на всеки един любител край реката. 

Реклама

От сдружението: Удовлетворени сме от обединението

Оптимизъм цари сред риболовците след акцията под Панчаревското езеро. Георги Мутавджийски, член на УС на сдружение "Искър-София", коментира:

"В лицето на всеки човек, който беше на реката в този ден, се четеше удовлетворение от инициативата. Вярвам, че това е огромна крачка за риболовците от София не само да се обединят, а заедно да превърнат река Искър в чудесно място за разходки и риболов", заяви Мутавджийски.

Пламена Терзирадева, която е експерт от "Спаси София", също взе отношение по темата:

"Подкрепяме акцията, защото важността на река Искър безспорно е голяма за София. Тя дава водата на столицата, а стопанисването й не е достатъчно ефективно. Нужни са строг контрол по отношение нерегламентираните зауствания на отпадъчни води, както и на изхвърлянето на строителни и битови отпадъци. Нужно е това да се промени и да покажем уважението ни към най-ценния ресурс на планетата", каза еколожката. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Балканската пъстърва в настъпление

Балканската пъстърва в настъпление

Своге е тайното място за кефали

Своге е тайното място за кефали

Реклама
Реклама
Реклама