Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17232541 www.bgdnes.bg

Расперът зашеметява и убива. В Дунав и Марица са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

*Последни дни да го потърсим

*Речният хищник достига впечатляващи размери в Дунав и Марица

Расперът е силен и атрактивен хищник, но малцина са тези, които са изучили страннинте му и трудни за предвиждане маниери на поведение. Затова и не всеки риболовец е готов да го преследва. Тази риба от семейство шаранови обитава по-големите реки у нас. В Дунав и Марица може да достигне до 7-8 килограма тегло, което се изчита за изключителен трофей. Но дори и екземпляр 1-2 кг е достатъчно солиден, за да възбуди адреналина ни до краен предел.

Риболовът на распер е забранен между 1 март и 30 април заради размножителния период на вида. Затова имаме само още няколко дни, в които можем да го потърсим преди ограничителния период. Най-често практикуван е спининговият риболов с изкуствени примамки. Други го мамят на дъно с жива рибка или на плувка, като закачат на куката само опашка от риба. 

Реклама

"България Днес" ще ви разкрие някои от тайните на поведение на този свиреп хищник. Знаете ли, че той има уникална система на ловуване, която не е присъща за останалите хищни риби като бяла риба, костур, щука, сом. Расперите често се движат на пасажи, като имат добре изградена ловна тактика, подобно на вълча глутница. Само най-едрите са единаци. Те правят мощен скок и пляскат с опашка, стрелвайки се в пасаж с дребни риби (най-често уклеи). Характерното шумно "бухкане" се чува отадалеч и издава местонахождението на расперите. Паникьосаните и за монмент изгубили ориентация рибки стават лесна плячка. Хищниците яростно събират зашеметените, без да се посвенят да налапат дори по няколко бройки едно след друго. 

Затова и мнозина рибари изчакват именно тези специфични плясъци, закътани с въдицата край брега. Примамката веднага се подава в участъка, но на около метър-два встрани от скока. Атаката обикновено е мигновена, още с цопването на примамката или с първото й движение, провокирано от навиваното влакно в маканрата. Добре е след замятане да навъртим енергично няколко оборота и внезапно да забавим ход. Това влудява расперите, които усещат възможността да атакуват потенциалната плячка. 

Напоследък по Дунав мнозина търсят трофейните распери от лодка. Най-използваните изнкуствени примамки са сребристи на цвят и плиткогазещи воблери, блесните със светли нюанси също вършат добра работа. В по-големите дунавски притоци като Огоста, Искър, Вит и Янтра също сега са отлична опция да потърсим този вид риба. Трофейни распери плуват в река Марица, като миналата година пловдивчанинът Ивелин Гановски улавя екземпляр с тегло над 6 кг. Страхотни парчета има и в долното течение на река Тунджа. В българския участък на Струма е по-скоро рядкост. Събщава се за уловени екземпляри по черноморските реки Камчия и Велека.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Само на 150 км от България: Да хванеш риба тон? Дадено!

Само на 150 км от България: Да хванеш риба тон? Дадено!

Майсторка надърпа 44 риби на лед

Майсторка надърпа 44 риби на лед

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама