Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17352431 www.bgdnes.bg

Майстор РАЗБИВА белите риби. Ето кои са ТАЙНИТЕ места

6-килограмов екземпляр хваща Станислав Владимиров от яз. "Ястребино"

Бялата риба е един от най-търсените обекти на риболов у нас. Разпространена е в повечето ни големи язовири, а понякога намира подходящи условия и в долните течения на реките. Изявен хищник е и се храни предимно с по-дребни риби. До края на сезона остават броени дни. Бeлите риби са забранени за улов от 15 март до 15 май заради размножителния им период.

Както всяка седмица, читателите на "България Днес" единствени имат привилегия да научат за някои от тайните места за успешен риболов. Също така кои са правилните методи и чалъми за хващане на трофейна риба. Този път секретни стратегии и позиции издава майстор от Велико Търново. Станислав Владимиров е истински специалист, що се касае до улова на бяла риба от лодка. Той има множество солидни екземпляри на сметката си.

Реклама

Едно от последните му завидни попадения е бяла риба с тегло 6 килограма. Успява да я извади от водите на язовир "Ястребино" в област Търговище. Признава, че това е един от водоемите, които често посещава и познава отлично. Във водите там има много добра популация от хищни риби.

"Ловя от лодка, на джиг и кастинг. Като примамки използвам силикони и воблери, основно ратлини", издава Станислав. Названието на тези по-слабо познати примамки произлиза от английския глагол "rattle" и означава "треса". Причина за това са сачмите във вътрешността на воблера, които служат за утежнение и издават специфичен звук. Този тип примамки нямат лопатка, както е при повечето други воблери, а точката на окачване е разположена отгоре, по гърба на воблера. Това, заедно със специфичната им форма, е причина за високочестотните трептения, които издават. Въпросните вибрации привличат неудържимо хищниците от семейство Костурови, какъвто е и бялата риба, а и някои други в точното време и на точното място. 

"Тролинг практикувах по-рано, но го спрях, защото рибите намаляха доста и остава само обикалянето", оплаква се Владимиров. Този вид риболов предполага да влачиш примамката с бавен ход на лодката.

"Бялата риба сега е най-активна, точно преди хвърлянето на хайвера. Тя вече тръгва да избива по плитките участъци на язовирите, където се размножава", споделя още майсторът на хищниците. Другите му любими водоеми са яз. "Александър Стамболийски" и яз. "Жребчево". Относно втория язовир Станислав дори издава, че в момента белите риби са разположени в участъка от село Паничерево до местността Дарданела, основно на така наречените Дупки.

Тези дни оттам бе уловена бяла риба с тегло 8,5 кг. Късметът се усмихнал на Желязко Тодолов от село Жеравна. Хищникът клъвнал на 20 метра дълбочина на джиг с виолетов силикон 12,5 см.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Гигантска бременна риба хвана млад рибар

Гигантска бременна риба хвана млад рибар

Богат улов на яз. "Тича", скачат големи бели риби

Богат улов на яз. "Тича", скачат големи бели риби

Реклама
Реклама
Реклама