Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18445424 www.bgdnes.bg

Тигров комар сее зарази на олимпиадата

Азиатското насекомо пренася вируси из Париж

Не остана много време до началото на олимпийските игри в Париж, а организаторите са изправени пред сериозен проблем. Това е азиатският тигров комар. Широкото разпространение на насекомото в района на френската столица може да проправи пътя за епидемия, ако повече заразени хора пътуват за игрите, предупреждават изследователи.

Учени от института "Пастьор" уловиха тигрови комари в Париж и изследваха какви вируси носят. Резултатът: в допълнение към треската на денга насекомите пренасят и вирусите на западнонилска треска, чикунгуня (б.а. - остро заразно заболяване със силни болки в големите стави, двувълново протичане, хеморагичен синдром, петнист обрив), зика и усуту.

Заради олимпийските игри, които започват на 26 юли в Париж, изследователите казват, че това лято може да има увеличение на случаите на инфекция. Там, където има повече хора, множество вируси могат да се предават чрез комари. Заразените посетители биха могли несъзнателно да донесат тези патогени със себе си на игрите и да ги предадат чрез тигровите комари в Париж. Или обратното - да ги хванат във френската столица и да ги отнесат по домовете си.

Затова в Париж масово предупреждават да се ползват репеленти против комари всекидневно.

Четете още

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева: България ще спечели само един медал в Париж

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева: България ще спечели само един медал в Париж

Река Сена заплашва олимпиадата

Река Сена заплашва олимпиадата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама