Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18476321 www.bgdnes.bg

Най-емблематичните места на олимпиадата

*Бокс на "Ролан Гарос"

*Волейбол ще се играе пред Айфеловата кула

Олимпийските игри ще се проведат и на някои от най-емблематичните и несвързани със спорта места в Париж. От волейбола под Айфеловата кула до прескачането на препятствия във Версай Франция ще демонстрира своето историческо наследство.

Айфеловата кула и Марсово поле

Любителите на плажния волейбол ще се насладят на най-живописните гледки от игрите на временен открит стадион с 12 000 места в подножието на най-известната забележителност на Париж - Айфеловата кула. Части от самата конструкция са претопени и изковани отново във формата на олимпийски медали. Всяка от тях съдържа 18-грамово парче желязо от оригиналната Айфелова кула. Между нея и величественото Военно училище се намира Марсово поле. Някога параден плац за кадети от армията от 18-и век, той ще бъде домакин на джудо и борба (свободен и класически стил) в новопостроена Champ de Mars Arena.

Реклама

Мостът Александър III

Със своите статуи със златни крила, представящи индустрията, търговията, науката и изкуствата, мостът ще е сцена за маратонското плуване, индивидуалните изпитания на време в шосейното колоездене и триатлона. Мостът е построен за Парижкото изложение през 1900 г., за да позволи на посетителите да прекосят Сена.

Площад "Конкорд"

Само на един хвърлей от моста Александър III Париж ще превърне площад "Конкорд" в арена на открито за градските спортове. Най-големият площад във френската столица свързва "Шан-з-Елизе" с градините "Тюйлери" и Лувъра. Това е мястото, където Луи XVI и Мария Антоанета, последните монарси на страната, са били гилотинирани през 1793 г. На игрите ще бъде домакин на скейтборд (уличен и парков), спортно катерене, 3x3 баскетбол и BMX свободен стил.

Гран Пале

Открит също по време на изложението през 1900 г., Гран Пале е бижу на парижкия блясък с величествения си стъклен покрив със сводест варел. Той е най-големият по рода си в Европа. Поддържан е от 6000 тона стомана, боядисана в зелени нюанси. Фехтовката и таекуондото ще се проведат под него. Затворен от 2021 г. за обширна реставрация, Гран Пале ще отвори отново за туристи през 2025 г.

Дворецът Версай

Някога бастион на кралските особи, дворецът е сред най-почитаните туристически дестинации в Париж. Сред разкошните зали на Версай Луи XVI и Мария Антоанета са били домакини на грандиозни празници преди Френската революция. Създаден като национален музей през 1837 г. и обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г., дворецът остава символ на богатство. Временна открита арена ще бъде домакин на състезания по обездка, прескачане на препятствия и модерен петобой. 

"Стад дьо Франс"

Националният стадион на страната заема специално място в историята на френския спорт. Открит през 1998 г., първият гол на него е отбелязан от Зинедин Зидан, който по-късно същата година изведе "петлите" до първа световна титла. С капацитет от 80 000 места той е бил домакин на множество спортни събития - световно първенство по лека атлетика, мачове от европейското първенство през 2016 г. и финалите на Шампионската лига през 2000, 2006 и 2022 г. Сега ще приеме състезанията по ръгби 7 и лека атлетика с новопроектирана лилава писта.

Реклама

"Ролан Гарос"

Ролан Гарос ще приветства бокса заедно с тениса това лято. Сгушен в края на Булонския лес, комплексът, който всяка година е домакин на Откритото първенство на Франция, ще бъде едва второто място за турнир от Големия шлем, което ще организира олимпийско събитие. Първият е "Ол Инглънд Клъб" в Лондон през 1908 и 2012 г. Домакин на тениса на олимпиадата на клей е рядкост, видяна за последно на игрите през 1992 г. в Барселона. Комплексът разполага с 18 корта. Най-големият, "Филип Шатрие", ще бъде домакин на тенис финалите, ключовите мачове и боксовите финали през втората седмица.

Стадион "Ив дю Маноар"

Домакинството на олимпийски игри два пъти е привилегия, предоставена на малко места. Открит за първи път през 1907 г. и реновиран за игрите през 1924 г., стадион "Ив дю Маноар" служи като основна арена за лека атлетика, колоездене, конни състезания, гимнастика, тенис, футбол, ръгби и части от модерния петобой. Тази година той ще поеме второстепенна роля. Ще е домакин на хокейните състезания. Това го прави единственото място във Франция, което приема събития на две олимпиади.

Парижки воден център

Най-модерното съоръжение е единственото постоянно място за състезания, построено за игрите през 2024 г. Водният център разполага с четири басейна и впечатляващ извит покрив - най-голямата вдлъбната дървена рамка в света. Той филтрира светлината, събира дъждовна вода и улавя слънчевата енергия, което го прави една от най-големите градски слънчеви ферми във Франция. Центърът за водни спортове ще бъде превърнат от място с 5000 места по време на игрите в съоръжение с 2500 места за обществени събития в "Сен Дени" след края им.

Четете още

Папата се надява, че Олимпийските игри в Париж ще доведат до мир по света

Папата се надява, че Олимпийските игри в Париж ще доведат до мир по света

Ивет Лалова: Отивам на шеста олимпиада!

Ивет Лалова: Отивам на шеста олимпиада!

Тигров комар сее зарази на олимпиадата

Тигров комар сее зарази на олимпиадата

Река Сена заплашва олимпиадата

Река Сена заплашва олимпиадата

Реклама
Реклама
Реклама