Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18595496 www.bgdnes.bg

"Не бих се учудил мъж да вдига щанги при жените". Двукратният олимпийски шампион Норайр Нурикян предрича НОВО ЧУДО

От днес родните щангисти излизат на подиума

"Не бих се учудил някой мъж да вдига при жените, може би и това чудо предстои." Така двукратният ни олимпийски шампион по вдигане на тежести Норайр Нурикян със смях коментира най-големия скандал на провеждащата се в Париж лятна олимпиада.

На ринга в дамския боксов турнир се оказа, че две от състезателките всъщност са мъже, но от Международния олимпийски комитет нагло твърдят, че няма проблем, защото китайката и алжирката имали женски паспорти.

Реклама

"Тази работа е голям смях, ама всъщност никак не е смешно - коментира великият ни щангист от миналото. - А и мъже в художествената гимнастика и синхронното плуване си е жива трагедия. Но съм сигурен, че тази "толерантност" е кратковременна мода някаква и ще отмине, защото това не е нормално."

Нурикян с трепет очаква да види тримата ни представители в един от най-успешните за България олимпийски спортове.

Пръв на подиума ще се качи Иван Димов в кат. до 61 кг. Участието му започва днес в 16,00 ч. В четвъртък от 20,30 ч. излиза и Божидар Андреев в кат. до 73 кг. Редът на Карлос Насар в кат. до 89 кг. е в петък от 16,00 ч.

"Ако вдигнат толкова, колкото на тренировка, то медалите, че и титли са сигурни - коментира Нурикян. - Момчетата са отлично подготвени, няма от какво да се притесняват. Защото именно притеснението, нервността на олимпийския турнир е това, което може да провали всеки фаворит. Игрите всеки ги очаква четири години и напрежението е голямо, не като на световно първенство, което е всяка година. Четири години е много време и не се знае дали ще имаш нов шанс, защото нашият спорт е тежък, има контузии. Затова им пожелавам само да са спокойни и уверени в себе си. Както бях аз в Мюнхен през 1972 г. и следващия път в Монреал, което ми донесе успехите."

Тримата ни тежкоатлети се подготвяха по индивидуални програми, тъй като федерацията ни по вдигане на тежести нямаше държавно финансиране. Въпреки това тренировките вървяха без проблеми.

"Аз нормализирам двете движения, изхвърлям до 160 кила и тласкам на 200 кила. Това са 40 килограма разлика. Като смъкнеш килограми, спада резултатът", разказва още Андреев. В началото на 2024 година той стана европейски шампион за втори път в своята кариера по време на шампионата по вдигане на тежести в София.

Реклама

"Най-ценният ми успех засега е Европейското в София, защото бях обещал на хората, които не са сред нас, че ще дам всичко от себе си да постигна това, което искаха те, и го постигнах. Сега е ред на Олимпиадата, обещах им, че ще взема медал там, какъвто и да е, просто медал. Да се надяваме, че ще го постигна и това", казва Андреев.

"Дори от този ден да не пипна щанга до началото на Олимпиадата, мисля, че ще смажа конкуренцията - сигурен е най-голямата ни надежда Карлос Насар. - Много е важно да се познаваш с човека, който ти прави тренировъчната програма, защото за всеки е индивидуално и различно.

Денят ми минава с две тренировки, четири масажа и четири хранения", обяснява Насар.

Четете още

Злато и сълзи на Олимпиадата в Сеул

Злато и сълзи на Олимпиадата в Сеул

Париж 2024: Скандално начало и очаквано спорен завършек

Париж 2024: Скандално начало и очаквано спорен завършек

Реклама
Реклама
Реклама