Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18596391 www.bgdnes.bg

Светла, която се би с жената-мъж, била отлична ученичка

Започна много малка, талантът й личеше още тогава, казва президентът на боксов клуб "Добруджа" Ивелин Иванов

Българката Светлана Каменова, която геройски се би с трансбоксьорката Лин Ю-тин от Тайван на олимпиадата в Париж, е била отлична ученичка в родния Добрич, научи "България Днес".

Реклама

"С изключителна упоритост Светла преследваше целите си както на ринга, така и в образованието - разказа пред "България Днес" президентът на боксов клуб "Добруджа" Ивелин Иванов. - Спомням си, че дойде в залата, когато беше на 12 години. Първият й треньор беше покойният вече Михаил Георгиев. Георгиев има голяма заслуга за това Светла да изгради своя силен характер и да започне да печели медали."

Михаил Георгиев е истинска легенда на бокса в Добрич. Сред неговите многобройни възпитаници са Дмитрий Усагин - участник на Олимпиадата в Сидни 2000, и Мариян Момчев - световен шампион за кадети в кат. до 57 кг през 2003 г. в Букурещ. Михаил Георгиев си отива от този свят в началото на 2014 г. Десет години по-късно неговата състезателка Светлана Каменова беше много близо до медал на олимпиадата в Париж. Българката беше спряна на четвъртфинал от скандалната тайванка Лин Ю-тин, за която има съмнения, че всъщност е мъж.

"Решението на Международния олимпийски комитет да допусне в женския бокс състезатели, които са се провалили на тест за установяване на пола, не е правилно - категоричен е Ивелин Иванов. - Те са мъже и не трябва да се състезават с дамите. Жалко за Светла Каменова. Заслужаваше да спечели медал от олимпиада след всички усилия, които през годините е положила. Както на тренировки, така и на състезания. Нейният талант си личеше още от първите й изяви в нашата зала в Добрич. Бързо се утвърди сред най-добрите и започна да носи медали. Имах честта да бъда с нея на световното първенство в Китай, когато спечели бронзово отличие. Всички ние в боксов клуб "Добруджа" се гордеем, че именно при нас Светла направи първите си стъпки в спорта."

Българската боксьорка получи подкрепа от цял свят за решението си да се бие с Лин.

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж! Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен." Това заявиха от британската организация "Мрежа за права на жените". Към публикацията по темата е добавено и посланието "Спасете женския спорт".

Президентът Румен Радев също коментира темата във фейсбук. "Поздравления за борбения дух и великолепната игра на Светлана Каменова! Тя намери смелост да се бие не само за победа в един смятан за обречен мач, но и за отстояването на нормалността и олимпийските принципи в спорта", написа българският държавен глава.

Четете още

Злато и сълзи на Олимпиадата в Сеул

Злато и сълзи на Олимпиадата в Сеул

Неделя Щонова ПРЕЗ СЪЛЗИ: Скандал и позор! Лишиха прекрасната ни Светла от медал

Неделя Щонова ПРЕЗ СЪЛЗИ: Скандал и позор! Лишиха прекрасната ни Светла от медал

"Не съм съгласна, но сме в патова ситуация". Светлана Каменова ВДИГНА ЗАВЕСАТА след загубата от трансбоксьорката Лин Ю Тин

"Не съм съгласна, но сме в патова ситуация". Светлана Каменова ВДИГНА ЗАВЕСАТА след загубата от трансбоксьорката Лин Ю Тин

Вълна от подкрепа за Светла след загубата от трансбоксьорката Лин

Вълна от подкрепа за Светла след загубата от трансбоксьорката Лин

Реклама
Реклама
Реклама