Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18615409 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев спасява Новиков от фронта в Украйна

Бившият бос на футболния ЦСКА и меценат в борбата Гриша Ганчев стои в основата на успеха на Семьон Новиков. Украинецът с български паспорт снощи завоюва първа титла за родината ни от олимпийските игри в Париж. 

Гришата харесва Новиков на европейско първенство. Контактите започват в края на 2021 г. и постепенно Семьон е убеден от Ганчев да се премести в България. В началото на 2022 г. започва войната в Украйна, в която Новиков можеше да бъде изпратен на фронта. Вместо това той се бори за златен медал на олимпийските игри за България.

Реклама

Според украинските медии Ганчев плаща 10 200 долара, за да откупи Семьон Новиков от украинската федерация. Самият борец не крие, че е дошъл в България благодарение на Гришата. Бизнесменът осигурява всичко необходимо на Новиков за живота му в София и е повече от щедър към украинеца. Той се състезава за спонсорирания от Ганчев клуб по борба на ЦСКА и през миналата година бе избран за щ1 в него. За това Семен получи повече от сериозната премия от 100 000 лева, отново осигурена от бившия шеф на футболния ЦСКА.

Конфликт в украинската федерация също спомага за идването на бореца в България. С родината си той става световен шампион до 23 години на европейско при мъжете през 2020 г. В родината си Семьон Новиков се съревновава в една категория с известния украински борец Жан Беленюк, който е избран да представя страната на олимпийските игри в Токио. Това силно разочарова Семьон, въпреки че впоследствие Беленюк печели олимпийската титла. От ситуацията се възползва Гриша Ганчев, който предлага отлични условия за бореца в София. Новиков отново се съревновава със стария си съперник Беленюк на игрите в Париж, като този път натурализираният българин излезе победител. Семьон достигна до мача за златото, докато снощи Беленюк се бори за бронзов медал.

Новият медалист на България не се е прибирал в родината си след началото на войната. Неговото семейство живее в село близо до Харков, където е сравнително безопасно.

"Изобщо не съжалявам, че не се състезавам за Украйна - казва Новиков пред "Топспорт". - За мен е чест да се боря за България. Тук всичко ми е осигурено, за да стана шампион, и ще положа огромни усилия, за да се върна от Франция със златен медал за България. Всичко е благодарение на господин Гриша Ганчев. На него съм му изключително благодарен. Човек, който много помага на борбата и спорта като цяло. Мотивира ме, винаги! Той казва, че аз съм подготвен борец и съм наясно с възможностите си и какво да правя в сблъсъците на тепиха. От него получавам подкрепа и допълнителна мотивация."

Четете още

България има втори медал от олимпиадата!

България има втори медал от олимпиадата!

Новиков на полуфинал в Париж! Донесе първи победи за борбата

Новиков на полуфинал в Париж! Донесе първи победи за борбата

Шампионката Станка Златева избухва: Роднини ме питат дали имам вече бебе

Шампионката Станка Златева избухва: Роднини ме питат дали имам вече бебе

Двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян: Ще спечелим медали в Париж!

Двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян: Ще спечелим медали в Париж!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама