Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18626512 www.bgdnes.bg

Двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов: Откриването в Париж беше атака срещу човешките ценности

Не е морално мъж да бие жена, и преди имаше подобни опити, за жалост сега станаха реалност

Кой е той

Николай Бухалов е единственият българин, който печели два златни медала от една олимпиада. Това се случва на игрите в Барселона през 1992 г., когато в кану-каяка завършва първи в дисциплините 500 и 1000 м. В същата година получава наградата за Спортист №1 на България. Роден е на 20 март 1967 г. в карловското село Дъбене. Започва да спортува, след като завършва шести клас, когато е поканен да учи в спортно училище "Васил Левски" в Пловдив. Освен триумфа си на Олимп той е и петкратен световен шампион и веднъж европейски. Понастоящем Бухалов работи в секция "Спорт и младежки дейности" към Община Пловдив.

Реклама

- Г-н Бухалов, роден сте в карловското село Дъбене, където се пресичат реките Мъртвица и Стряма. Може да се каже, че от малък е предречена съдбата ви във водните спортове.

- Като дете израснах в тези две реки, обичах водата и често играехме на тях. Тогава нямах представа какво е кану-каяк, само знаех, че се гребе в този спорт. Първият ми треньор Георги Учкунов, който обикаляше по училищата за таланти, ме покани да уча в спортно училище "Васил Левски" в Пловдив. Отидох да кандидатствам в гимназията, но нямах никакъв опит в спорта. Нямах никаква представа какво е кану-каяк въобще. След няколко тренировки успях да премина изпитите и да вляза в това училище. Там се запалих по кану-каяка. Още от първото ми качване в кануто осъзнах, че това ще е любовта ми за цял живот.

- Какви трудности имахте?

- Не съм роден шампион, тъй като първите две години не съм побеждавал. Бях упорит и не съм човек, който се отказва. Любовта ми към водата ми даде стимул да надграждам в кануто. Една загуба има много повече ползи от победата. Човек трябва да се учи от грешките си и да прави дълъг анализ на тях. Трудът и постоянството са в основата на успеха.

- През 1988 г. в Сеул правите дебют на олимпийски игри с бронзов медал. Какви бяха емоциите тогава?

- Олимпийските игри са особен вид състезания. Нямат никаква прилика с останалите турнири, дори и по психологически характер. Адреналинът и атмосферата на игрите правят турнира по-значим. Напрежението е най-силно. Атмосферата в олимпийското село е нещо, което не може да се срещне никъде другаде. За съжаление на следващите игри в Барселона 1992 и Атланта 1996 не бях в олимпийското село, защото гребните канали бяха твърде далеч от тях и трябваше да се настаним в къща под наем.

- Вие сте първият българин с две титли от една олимпиада, тази в Барселона през 1992 г. Как стана?

Реклама

- За да се спечели златото, не трябва атлетът да се лишава от много неща. По-важното е погледът му да бъде прикован най-много в надпреварата. Ключът към успеха е труд и себераздаване. Първоначално не осъзнавах какво се случва. Не можах да повярвам, че съм олимпийски шампион. Бях много добре подготвен за тази надпревара. Спечелих и двата медала в рамките на два дни. Първият извоювах с малка разлика. Вторият беше още по-труден, тъй като вложих много натоварване в предишния ден. Другите участници бяха съвсем друга класа.

- Как бяхте посрещнат в родината ни след успеха?

- Бях посрещнат с радост в България. Медалите ни от олимпиади стават с всяка година по-малко. Заради това почитта към олимпийските шампиони е все по-голяма.

- Ставате световен шампион на първенството в Мексико Сити през 1994 г. с дихателни проблеми. Какво се случи тогава?

- По време на масажите получих травма в гръбнака. Получавах спазъм всеки път, когато се опитвах да дишам дълбоко. Имах късмет, че на следващия ден стартовете ми бяха следобед и имах време да си почивам сутринта. Бях на косъм от отказване от това световно първенство. Състезанието на 1000 метра беше кошмар и борба на воля. За щастие успях да финиширам успешно на първо място. Винаги запазвам самообладание, за да може да преодолявам пречките по пътя си. В Мексико въздухът беше много влажен. Опитах да дишам с устата, но въздух нямаше. В същото време трябваше да греба на пълни обороти и се радвам, че успях да се справя.

- Имате два мандата като общински съветник на Пловдив. Кое ви привлече към политиката?

- При мен нещата винаги се случват случайно. Както започнах със спорта, така влязох и в политиката. В нея трябва да има хора, които да си свършат работата и да утвърдят доверието на хората, които са гласували за тях. В момента работя към Община Пловдив в секция "Спорт и младежки дейности".

- През 2015 г. сте треньор на Станилия Стаменова, която спечели световната титла в Москва. Какво се случи?

- След като приключих състезателната си кариера през 2003 г., реших, че ще остана още в кану-каяка. Работих пет години и отново поради стечение на обстоятелствата започнах да тренирам Станилия. Помолиха ме да й стана треньор, но първоначално отказах. Видях, че изпитва проблеми два месеца преди световното първенство през 2014 г., където остана втора. Реших да остана и следващата година да я подготвям и се радвам, че този път успя да стане световна шампионка.

- Игрите в Париж се очертават като едни от най-скандалните в историята, как бихте коментирали надпреварата?

- Огорчен съм от откриването. Всичко това, което се опиташе да се наложи, беше чиста атака срещу човешките права. Не възприех това нещо, възпитан съм по друг начин. Скандалът в бокса наистина взе превес. На предишните олимпиади също имаше опити мъже да се боксират с жени, за жалост тази година бяха допуснати тези недоразумения. Не е морално мъж да бие жена, независимо дали на ринга или друго място. За жалост тази грозна гледка се случи пред публика от цял свят. Спортовете са разделени на полове и всеки трябва да се боксира, където му е мястото! Надявам се повече да не ставаме свидетели на такива скандали.

Четете още

Вижте как родният Червен бряг ИЗБУХНА на световния рекорд на Карлос Насар

Вижте как родният Червен бряг ИЗБУХНА на световния рекорд на Карлос Насар

Гриша Ганчев спасява Новиков от фронта в Украйна

Гриша Ганчев спасява Новиков от фронта в Украйна

Проговори треньорът на жената мъж Иман Калиф: Момиче е!

Проговори треньорът на жената мъж Иман Калиф: Момиче е!

НЯМА ОТЪРВАНЕ! Тайван ще съди Международната боксова асоциация заради жената-мъж Лин Ю Тин

НЯМА ОТЪРВАНЕ! Тайван ще съди Международната боксова асоциация заради жената-мъж Лин Ю Тин

Реклама
Реклама
Реклама