Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/19070135 www.bgdnes.bg

Шефът на артистите Христо Мутафчиев: Точили са театрите по две схеми

В Министерството на културата има паника заради създалата се ситуация и ще изгори цялата къщичка, притеснява се Валентин Танев

"Схемите за точене на театрите са били две. При първата са назначавани мъртви души, за които министерството е отпускало заплати. Парите са били превеждани по сметките на странични хора, които нямат нищо общо с института, и които средства са се връщали обратно към културния институт, който пък от своя страна с парите от заплати е погасявал дълговете си. Целта е била да се намалят задълженията, да се стопи минусът, за да има възможност за отпускане на по-голяма последваща субсидия от министерството." Това обясни шефът на артистите у нас Христо Мутафчиев.

Реклама

По негови думи втората схема е външни продуцентски компании да вземат прихода от даден спектакъл, но: "Това е легална продуцентска схема, при която външните продуценти получават пари от държавните структури", обясни Мутафчиев и допълни: "За мен това е неморално, защото парите не отиват за повишаване на заплатите на артистите, но има органи, които трябва да контролират тези процеси, това не е моя работа".

Коментарът му е по повод ареста на диригента Манукян, който бе назначен през юни за директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград, а преди седмица бе арестуван по обвинение за източване на бюджета на Министерството на културата с фиктивни назначения.

На 30 септември министър Найден Тодоров уволни Левон Манукян, а 4 дни по-късно бе уволнен и директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев, който е обвинен в присвояване на 580 000. Обвинението твърди, че той е действал по същата схема както Манукян. Спряганият за мозък на престъпната схема за източване на пари от бюджета на няколко театъра Петко Писков, който до вчера също бе зад решетките, бе освободен под гаранция срещу 15 000 лева. 40-годишният Писков е програмист по професия и собственик на фирма за софтуерни продукти. По предварителни изчисления на прокуратурата той и Манукян са нанесли обща щета за бюджета на културата в размер на милион и половина лева.

"В момента заради случая на Левон Манукян в Министерството на културата има паника, а паниката е много лош съветник и се опасявам, че може да изгори цялата ни къщичка."

Това обяви пред "България Днес" актьорът режисьор Валентин Танев, който от няколко дни заема поста директор на Общинския драматичен театър "Апостол Карамитев" в Димитровград.

Според Танев много трябва да се внимава как ще се развие ситуацията, защото може да доведе до последствия, които много сериозно да засегнат целия сектор.

Реклама

В същото време Христо Мутафчиев настоява да се преразгледа методиката за субсидиране на театрите, която има своите много добри, но и грешни практики. "Защото малките културни институти например в Смолян, в Кърджали, във Видин, имат съвсем различни проблеми от тези в София, Варна, Пловдив и Бургас. Това не значи, че всички театри са на минус, но в отделните, особено пограничните и по-бедни региони на страната, трябва да се отчитат фактори като демографския срив, ниската покупателна способност на населението, малката посещаемост на културните събития в методиката при определянето на субсидиите", обясни още Мутафчиев.

По негови думи настоящата методика не е лоша, но има пробойни. "И комунизмът е бил интересен навремето, но се е оказал с проблеми, и демокрацията си мислехме, че е страхотна, но видяхме, че е пълна с пробойни. Ако сега предложим на хората автокрация, ще скочат до един, затова нека да си разгледаме методиката на финансиране, но спрямо отделните региони за цялата страна, и да се хванем на работа, защото има нужда от много анализи и корекции", настоя още Мутафчиев.

Идеята му бе подкрепена и от Валентин Танев, който казва: "Методиката за финансиране не театрите има много добри страни, никой няма да отрече, че тя раздвижи цялата система, напълни театрите с посетители, но трябва да се отстранят несъвършенствата и да се направи независим и честен анализ, за да се намери най-доброто решение за субсидиите". Танев обясни, че общинските театри се субсидират по различна методика от държавните, а за частните театрални институти няма нито лев държавно финансиране, което води до изкривявания в системата. Според него не бива и театрите в малките градове да се финансират по методиката на побратимите си от големите населени места.

"Не смея да прогнозирам какво ще се случи с Манукян, нито имам разследващи функции. Съдът ще каже има ли вина, но не бива да се правят интерпретации и да се популяризират измислици. Това, което се случи, не е хубаво и не бива да се случва, защото стопира работата на почти всички сценични институти в цялата страна, а не бива. Министерството трябва да запуши пробойните във финансовата система", настоя още новият шеф на Димитровградския театър.

"Има си държавни органи, които според събраните доказателства ще преценят има ли вина Левон Манукян. По едната схема той се е опитвал да стопи минуса на театъра, а другата си е легална продуцентска дейност. Ако приходите от втората обаче отиваха за заплатите на актьорите, аз съм твърдо "за", но те отиват в джоба на продуцента, което е законно, но неморално", отсече Христо Мутафчиев.

В културното министерство няма как да не са наясно за всичко, което се случва в театрите, категоричен е от своя страна шефът на Сатирата Калин Сърменов.

"Тази работа се доближава до схемите с "мъртвите души". И на практика се оказва, че големите театри, които изкарваме парите, трябва да ги храним тези източвания. За юни месец ние например бяхме на плюс три милиона и половина. Ако си ги искахме от министерството, то щеше да каже - не може сега, защото трябва да оправим някакви неща, да покрием някакви разходи. А какви? Ето такива, каквито се случиха", казва Сърменов.

Относно правомощията на директорите, които има идея да се ограничат, шефът на "смешната трупа" казва: "Тогава ще се откажа от работата, защото ще се върне добре познатият социализъм - в началото на годината ви даваме едни парички и вие си ги делите както искате. Предварително ще искат да им опишем обаче и прогнозните разходи. Как да го направим, като ние работим с човешкия фактор - хората се женят, разболяват, деца им се раждат... тази цялата схема няма как да работи така", казва Сърменов.

Група защитава Манукян

Левон Манукян е работил в Разград като главен диригент на оркестъра, издигнат е за директор от местната общественост заради неговите качества. Артистичният сезон под неговото шефство трябваше да стартира на 1 октомври, но той не успя да го открие заради ареста на 30 септември. В програмата на Манукян са заложени много нови заглавия - театрални и музикални, за малки и големи. А всички проекти са били подготвени до следващия август.

"Сигурни сме, че истината ще излезе наяве! Надяваме се, че отново ще работим заедно!"

С тази позиция излезе колективът на Разградската филхармония "Проф. Димитър Ненов" в подкрепа на маестрото. В негова защита дори създадоха група във фейсбук "Да подкрепим Левон Манукян". В нея пишат, че "всеки, който познава маестрото, знае, че това е една огромна грешка и истината ще излезе наяве". Предстои да разберем.

Четете още

Скриха спектакъл за Парцалев заради арестувания Левон Манукян

Скриха спектакъл за Парцалев заради арестувания Левон Манукян

Венци Мицов проговори за аферата Манукян

Венци Мицов проговори за аферата Манукян

Министърът на културата Найден Тодоров: Скандалът в театрите ще е за добро!

Министърът на културата Найден Тодоров: Скандалът в театрите ще е за добро!

Манукян работи с Криско, Геро, Йорданка Христова и Тони Димитрова

Манукян работи с Криско, Геро, Йорданка Христова и Тони Димитрова

Реклама
Реклама
Реклама