Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4463648 www.bgdnes.bg

Теодора Духовникова: 500 лв. ми е заплатата

КОЯ Е ТЯ

Теодора Духовникова е родена в София през 1977 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Св. Константин-Кирил Философ" и НАТФИЗ със специалност ДАктьорско майсторствоУ в класа на професор Снежина Танковска. Има десетки роли в театъра в постановките ДРазвратникътУ от Ерик-Еманюел Шмит, ДЛюбовни булевардиУ от Стефан Цанев, ДПолковникът и птицитеУ от Христо Бойчев, ДПросяшка операУ от Джон Гей, както и в киното. Женена е, има две дъщери.

Венелина ИВАНОВА

- Г-жо Духовникова, какво мислите за желанието на Александър Морфов да напусне България заради Слави Бинев?
- Безкрайно много уважавам и ценя Сашо Морфов! Играя в негови постановки, всички знаем какъв талант е той, какъв мироглед има. Тайно се моля и силно се надявам Морфов да не напусне Народния театър. Затова вчера участвах в протеста срещу назначението на Слави Бинев за шеф на комисията по култура. Отидох да протестирам срещу политическото отношение към културата на това правителство, на предишното правителство, на по-предишното правителство. След създалото се напрежение Слави Бинев не е редно да продължава да заема този пост. В противен случай комуникацията, която вече е пропаднала, ще продължи така - той ще се заинати, а другите ще продължат да протестират и напрежението ще расте. Ако Слави Бинев наистина иска да направи нещо за културата, ако наистина има връзките и познанията, които претендира, че има, той трябва да се откаже от този пост, а след това да помага на бранша. Сегашното положение е лошо, защото излизат хора и от едната, и от другата страна и ръсят обиди. Много повече ме обидиха думите на съпартиеца на Бинев от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро.

Реклама

- Какво е казал той?
- Ревизоро каза: "Културата е със 120 милиона бюджет, а останалото са банкети". Докато политиците имат отношение към хората, които работят за културата, като към палячовци, нещата няма да вървят.

- Колко ви е заплатата?
- 500 и нещо лева, като почти всяка вечер имам представление в Народния театър и залата е пълна винаги. Играя пред 800 души!

- Защо театрите са пълни, а заплатите ви са толкова ниски? Герасим Георгиев-Геро ми каза, че получава 450 лева заплата...
- Малцина знаят всъщност, че културата дава 10 процента от вътрешния брутен продукт на държавата. Тоест културата е печеливш продукт! Това трябва да се знае, а не да се крие! Но най-високите заплати заради дългогодишен трудов стаж стигат до 700 лева. Вашата заплата колко е?

- С малко по-висока.
- Ето, виждате ли! Обидно е журналисти, лекари, учители, артисти, полицаи да вземат толкова ниско възнаграждение! Защото те много лесно могат да бъдат купени, манипулирани, смачкани и изтъргувани.

- Хонорарите на попфолк изпълнителите вървят от 1500 до 7000 лева на вечер.
- Обидно е, но изпълнителите от чалга и поп фолкиндустрията са намерили ниша да печелят. Но трябва стратегия и другите професионални браншове да имат достатъчно средства, за да живеят достойно. Живеем във времена, в които чалга индустрията залива с пошлост, силикон и бруталност вече няколко генерации. Редно е не да се оглеждаме в успешните опити на другите със завист, а да се опитваме да следваме техния пример, да привлечем пари и за нашите дейности... А не актьорите да взимат 200 лева! Гостувах в студиото на Би Ти Ви и след моето участие ми се обади учителката по литература от класическата гимназия г-жа Таня Чолакова и ме поздрави, че съм успяла достойно да защитя тезите си в ефир. Това, което наистина я е зарадвало, е, че не съм си позволила да ползвам обиди и квалификации. Така съм възпитана, а днес гледаме клипчета на четвъртокласници, които се държат арогантно и брутално с преподавателите си, говорят им на "ти". Едно време, когато бях ученичка, ако някой си позволеше подобно нещо, веднага биваше изгонен от училище. Образованието и културата са основен фундамент в развитието на всеки народ.

- Учебниците са пълни с грешки...
- За жалост е точно така! Дори понякога ми се струва, че умишлено се изопачават исторически факти с цел прокарване на интереси.

Реклама

- Какво имате предвид?
- Имам предвид например, че образованието се изопачава според бизнес климата и интересите, които в момента се лансират. Така например гледаме да затоплим отношенията със съседна Турция и изопачаваме реалните исторически факти, доказани в стотици хиляди исторически факти и анали. И съответно произходът на българите бил с тюркски произход. Това имам предвид. Друго обяснение за нелепостите, които учат децата ни, няма.

- Здравко от дует "Ритон" смята, че нацията ни умишлено се опростачва последните 25 години.
- Съгласна съм! Нашата цел на родители е да възпитаваме интелигентни и мислещи деца, които да пораснат логични и критични, но истината е, че нивото на нацията тенденциозно се сваля, като целта е да падне под това на ромите. Защото, нали знаете - ромите са любимият електорат на нашия политик. Защо ли? Защото лесно се управлява неграмотно и необразовано племе.

- Имате 2 малки дъщери. Има ли бъдеще за тях в България?
- Наистина много се тревожа какво става в страната ни. С всеки изминал ден ставам все по-социално тревожна. Не искам да възпитавам децата си в псевдопатриотизъм. Още отсега съм убедена, че е по-добре да завършат висшето си образование в чужбина, за да видят, че има и други социални отношения и живот. Ако се върнат обратно в България след това, ще бъда щастлива.

- Кога плакахте за последно?
- Тази сутрин. Вчера. Завчера. Емоционална съм и реагирам на много социални несправедливости. Онзи ден слушах речта на папата и думите му много ме впечатлиха. Той каза, че унижението на човека е проблемът на XXI век, накърненото право на личността да мисли, да се развива и да живее достойно. Истина е, днес всеки един човек е третиран като икономическа единица и цената му се определя от това каква е покупателната му способност.

- Кога се почувствахте истински щастлива?
- Снощи, докато си говорехме с дъщерите ми. Имам страхотни хлапета и когато ми е трудно и тежко, се гушвам в тях, за да събера отново сили.

Реклама
Реклама
Реклама