Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4904321 www.bgdnes.bg

Срязаха крака на Петко войвода

И на 77 играе в три театъра

Оперираха
Васил Михайлов

Отказвам специална пенсия като протест, заяви Петко войвода

"Оперирах менискус, но съм здрав като бик и на 77 г. продължавам да играя в пет роли в три театъра - във Военния, в Народния и в Театър 199." Това сподели единствено пред "България Днес" големият актьор Васил Михайлов, който само преди дни излезе от болницата след операция на скъсан менискус.
В момента екранният Петко войвода си е вкъщи, но продължава да води изключително динамичен живот. "С бастун съм, но когато почна да играя, го хвърлям. Не ми трябва", отсича един от любимците на българската публика. Само преди месец Михайлов показа характер, като отказа пенсия награда от Министерството на културата. "Приемете го като протест. Добре, на мен ще ми дадат тези пари, а на останалите пенсионери", пита големият ни актьор.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Михайлов, разбрах, че сте в болница, добре ли сте?
- Да, добре съм, вече съм си вкъщи. Оперирах скъсан менискус, наместиха ми джаджите и не мога да се оплача. На моята възраст съм здрав като бик и продължавам да играя пет роли в три театъра - Военния, Народния и в Театър 199. Няма отказване.
- В театъра сте на т.нар. половин бройка. Съвсем скоро дъщерята на Тодор Колев Ц Албена, обясни, че според нея трябва да се създаде нова система за получаване на субсидия в театрите, права ли е?
- Така е. Какво значение има дали е билет или лев - едно и също е. Просто властта трябва да реши ще има ли държавни театри и колко. Могат да са три, четири, пет, но субсидирани, за да се прави нашият, българският театър. Най-големите демокрации по света си имат държавни театри. Затова казвам - нека властта да реши ще има ли държавни театри и колко. И ако държавата в лицето на общината например решава да има театър в даден град, може да задели милион и половина, да речем, от общинския бюджет и да си работи този театър. Но публика няма в провинциалните градове, или поне няма навсякъде. А тези пари от министерството отказах, знаете ли защо? Защото има хора, които умират от глад и те са колеги, дейци на културата, а пък са на най-ниското социално стъпало. Добре, на мен ще ми дадат тези пари, а на останалите пенсионери?
- Вие сте изключително достоен мъж, но не се отказвате от сцената, ето, на 77 г. продължавате да играете. Гледах ви, на сцената нямате нужда от бастун, а навън сте с него...
- Гледахте ли ме в последната постановка "Брудершафт" в Театър 199?
- Още не съм.
- Елате ме вижте, тогава ще говорим повече. Вярно е, че и мен постоянно ме питат: "Какво ви стана, защо куцате?". И се налага да им споделям, че имам проблем със ставата, с менискуса, но тоя образ, дето го играя, не куца. Та затова и аз трябва да съм като него. (Смее се.) Все пак искам да кажа, че не държа да умирам на сцената, но щом още ме търсят и хората ме харесват, продължавам да играя.
- Докато си почивате, с какво се занимавате?
- Говоря си с колегите, днес например разказах един виц на Асен Шопов, с когото играя в "Брудершафт", и той е следният: "Мъж казва на жена си: "Искам да се разведа с теб". А тя: "Аааа, няма такова нещо. Ти вдовица ме взе, вдовица ще ме оставиш". (Смее се.) Иначе от известно време в главата ми се върти идеята да оставя на спирката на "Ситняково", където живея, една метла и лопатка и да напиша: "Който застане тук пръв, да измете". И ще почна да давам пръв пример за това. Така ще се боря с боклуците, друг начин няма. (Смее се.)
- А вярно ли е, че сте застраховали гласа си за 50 000 лева?
- Ееее, много е малко тази сума, гласът ми струва 3 милиона лева. (Смее се.) Всъщност този слух дойде преди време, дори се говореше как е трябвало да си пазя гласа, бяха пуснали хора да следят дали пуша или пия... (Смее се.)
- Малцина знаят, че на 17 години сте изпели арията на Иван Сусанин, а в съседната гримьорна ви е слушала Анна Томова-Синтова.
- Да. И дори ми предричаха оперна, а не театрална кариера.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама