Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4935911 www.bgdnes.bg

Скандал за пари проваля "Орфея" Дариана Генова: Изнудват ме!

Скандал за пари проваля "Орфея"

Дариана Генова:
Изнудват ме!

Музиканти: Не искаме средствата в личната й сметка

Лили АНГЕЛОВА

Скандал за преразпределението на парите от спонсори е на път да провали новото издание на "Златният Орфей" в края на август в Слънчев бряг, научи "България Днес".
"Изнудват ме! Поставят ми условието музикантът от група "Спринт" Пейо Пеев и лицето Галя Георгиева да влязат във фондацията "Генко Генов" и чрез тях да се съглася да приема пари от незнайни спонсори, за да може "Златният Орфей" да се проведе. Сърцето ми се свива от болка, когато ви казвам това."
Това сподели пред вестника съпругата на създателя на фестивала Генко Генов - Дариана Генова, която единствена държи правата на фестивала у нас.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факт и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България  Днес"

Реклама


До вчера никой не можеше да каже дали ще се случи шумно рекламираното възкресение на фестивала в Слънчев бряг. В четвъртък бе създаден инициативен комитет за спасяването на "Златният Орфей". Според 29-те му членове фондация "Генко Генов" на г-жа Генова няма пари, за да плати на всички ангажирани в "Орфея", навършващ половин век от първото си издание, тъй като бюджетът на форума е около 275 000 лева, а нейната сметка е празна.
"Г-жа Генова обеща да плати по 2000 лева на всяка от 25-те песни, а сега обяснява, че никой не й е превел никакви средства. Знаем, че спонсори има, но те са пожелали да изплатят парите не в нейната сметка, а на друга, чрез която средствата да бъдат проследими видимо", обясни от своя страна Васил Стоев, председател на синдиката на свободните музиканти към "КТ Подкрепа", пред "България Днес".
Според него има все пак някакъв шанс "Златният Орфей" да се състои, ако до неделя всички си стиснат ръцете, но трябва да има компромис и от двете страни. "В противен случай кой ще плати на всички тези хора, които са платили на композитори, аранжори, текстописци, и откъде ще вземат пари", пита Стоев.
"Не може да ми извиват ръцете, като искат да вкарат Пейо и тази г-жа Галя във фондацията. Аз съм човек с отговорност и не бих приела пари от незнайни спонсори. Освен това никога не съм обещавала, че ще участвам във финансирането на този проект. На събирането ни няколко пъти казах това. Предишния път, когато фестивалът беше спасен от г-н Софиянски, г-н Бакърджиев и г-н Божков, на срещата, която се състоя, ми казаха следното: "Г-жо Генова, наблюдавали сме ви, имаме ви доверие, че всеки лев ще бъде вложен за каузата. Аз никога не съм приемала кашони с незнайни пари и няма да го направя". И сега ми е изключително болно от това, което се случва", сподели още Генова.
Самата тя преди ден е говорила с колеги, подписали се под инициативното писмо, но повечето от тях изобщо не били запознати зад какво точно застават. В подписката влизат Михаил Белчев, Иван Тенев, Александър Петров, Андрей Слабаков, Пейо Пеев, Илия Ангелов, "Ритон", Васил Стоев-Ампега, Дичо, Георги Станчев, Петко Петков, Стенли, Драгомир Драганов, Митко Кърнев от Д-2 и други. "Между другото аз самата поканих първоначално Пейо Пеев да помогне в техническата част на изпълнението, понеже е от гилдията. А то какво стана", кахъри се съпругата на Генко Генов. "Вкарани сме в един ужасен сценарий. Надявам се да стане ясно кой стои зад него съвсем скоро, защото е в ущърб на всички ни", надява се директорката на фондация "Генко Генов" Дариана Генова.


Отрязала Лили от журито,
защото "Данчето не я ще"

И друг скандал е на път да се разрази на тазгодишното юбилейно 50-о издание на "Златният Орфей". Жената с изключителен принос към българската естрада Лили Иванова не била поканена. "Искаха да я вземат в журито, но понеже Дариана е по-близка с Йорданка Христова, й обещала, че няма да я кани, щом на Данчето не й е приятно", сподели за "България Днес" композитор, близък до организаторите.
И друга звезда няма да присъства на фестивала - Васил Найденов. "Васко ще бъде в чужбина за рождения си ден и затова е отказал да дойде в Слънчев бряг. Има предварителна резервация и не може да я отмени", обясниха приближените до Кеца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама