Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5151568 www.bgdnes.bg

Цветана Манева напусна Народния. Скандали в първата ни трупа

Падат три заглавия, за четвърто продават пет билета

Скандали тресат Народния театър "Иван Вазов", който е оставен на автопилот и се е превърнал в разграден двор, научи "България Днес".
Първо от афиша на трупата падна "Веселите уиндзорки" по Шекспир, с великолепния превод на Валери Петров, който събра зрители само два пъти, за повече нямаше никакъв интерес. По същата причина паднаха и представленията "Гълъбът" на авангардната режисьорка Деси Шпатова и "Терапевтът", постановка на Крис Шарков. За всички тях обаче Народният театър похарчи от бюджета си немалки финансови средства, твърдят запознати.


Пореден скандал се случи само преди дни и с актьорите Цветана Манева и Мариус Донкин, които напуснаха репетицията на "Любовна песен" от Аби Морган, върху която работиха с режисьора Явор Веселинов. Бившето гадже на Мариус Куркински не се разбра със звездите на родната сцена, като дори не смяташе за необходимо да им обяснява творческите си виждания за постановката. "Ако някой не ме разбира, то си е негов проблем", споделил Веселинов, след като голямата Манева си тръгнала от постановката.
"Не знам това, че няма да играя в спектакъла, вас какво ви интересува? Ами не мога да коментирам има или няма скандал", сподели дипломатично актрисата пред "България Днес", без да обяснява подробности за разлъката си със завършилия актьорско майсторство, но пробващ се като режисьор в Благоевградския театър Явор Веселинов.
"Случката с Манева и Донкин за съжаление остана без последствия, защото в момента театърът е като разграден двор. Никой не търси сметка на никого за нищо, обидените са много, а няма дори яснота по много въпроси кога ще се решат", коментират ядосано театрали.


И друг скандал нажежава сцената на първата ни трупа - Диян Ангелов прекъсна участието си в "Дългият път на деня към нощта" на Юджийн О'Нийл, чиято премиера се състоя през октомври. Там той работеше с брат си Дарин Ангелов, Бойка Велкова, Стоян Алексиев и Теодора Кулева. "Не се разбирам с режисьора Владлен Александров. Не ми харесва начинът, по който се случват нещата в пиесата", обясни актьорът, а колегите му споделят, че режисьорът от Пазарджик го е довел до психиатър, след като почти непрекъснато му крещял на репетициите.
Като за капак голяма част от постановките продължават да не пълнят салона, а само четири-пет заглавия докарват публиката вътре. "За "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" на режисьора Григор Антонов последно продадохме пет билета, сега спектакълът ще се играе още веднъж на 21 декември, но само на Камерна сцена", потвърдиха за слабата продажба на билети от театъра.

Реклама


Един от малкото успешни проекти в Народния театър "Иван Вазов" е постановката на Росица Обрешкова и Михаил Петров "Лунатици", в който участва Виолета Гиндева, завърнала се в първата ни трупа след повече от 30 години. "Процесът против богомилите" на Стефан Цанев също е сред отличниците по посещаемост.


"В момента сме на автопилот. Тъжното е, че всичко това се случва след напускането на Сашо Морфов. Получава се така, сякаш гост-актьорите играят в повече постановки от нас, тези, които сме на щат", ядосва се актриса, пожелала анонимност. Според нея на всеки извън трупата се плащат около 40-50 лева за репетиция, което продължава поне три месеца, а за самото представление сумата набъбва до 200 лева. "Ще ви дам пример с представлението "Гео" на Иван Добчев. Пребройте хората, които са на щат, и вижте колко са в масовката - повечето са студенти от НАТФИЗ. На тях им се плаща отделно по споразумение", обясни тъжно схемите за заплащане в театъра актрисата.
В момента на щат в Народния театър "Иван Вазов" се водят 58 човека, а само през 2007-2008 година те са били 40. С днешна дата единствената творческа власт там е в ръцете на главния драматург Георги Борисов и театралния продуцент Роза Радичкова, дъщерята на Йордан Радичков.


Неразумните, погрешни репертоарни решения и липсата на критерии ядосват всички актьори и само търпението на по-възрастните от тях ги дели да не се вдигнат на бунт срещу Министерството на културата, което досега е разпоредило да се проведе конкурс за шеф на трупата, но няма никаква яснота кога ще стане това. Единствените желаещи да поемат кормилото на театъра са актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов.
Освен липсата на интерес към определени постановки в театъра спряха да се отпечатват и програмите за спектаклите, които се играят в него. Доскоро те бяха едно от печелившите пера за институцията. Затова пък продължава да се издава списание "Народен театър", което се печата в 3000 бройки и се продава само наполовина.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама