Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5239249 www.bgdnes.bg

Стоянка Мутафова: На 36 години играх баба, на 94 баш ми е време

Кариерата ми в Сатирата започна
с баба Гицка в “Големанов”,
може би ще кажа гудбай с
тази роля, шегува се актрисата

Баш сега му е времето да изиграя баба Гицка в “Големанов”, а не като преди почти 50 години, когато ме “сбабичосаха” да вляза в тази роля”, шегува се Стоянка Мутафова. Тя от раз приела предложението на режисьора Славчо Пеев да влезе в нова постановка на прочутата пиеса на Ст. Л. Костов, съвместна постановка на Дупнишкия театър “Н. Коканова” и Сатиричната трупа. В ролята на Големанов - запазена марка на големия Георги Калоянчев, влиза неговият син Ивайло.

Реклама

Премиерата се очаква през април, но актрисата няма нужда от репетиции - все още може да “измърмори” любимия рефрен на щурата бабичка: “Не съм добре, добре съм” и десет пъти да попита къде ѝ е шапката, която се оказва на главата ѝ.

Когато преди години поставят “Големанов”, Стояна е на 36 години - първата ѝ голяма роля в новосъздадения Сатиричен театър. Постановката се играе 400 пъти, свалят я при пълни салони... С нея гостуват в Югославия. Завесата пада, критици и ценители отиват да се срещнат с гостите зад кулисите и виждат една очарователна жена. Перли, ярко червило, чаровна усмивка. “Ама и аз се бях изтупала, всеки път”, спомня си Стоянка. Всички се чудят: “Госпожа, вие в коя роля бяхте”? “Ами беззъбата бабичка”, отвръщала Стоянка, която не изглеждала на повече от 20 години. “Критиците направо се побъркваха. Отказваха да вярват, че това съм аз. Ама тогава много младеех. Там комплименти, слава, а тук ме заливаха с вряла вода”, връща спомените прочутата актриса. Имало по това време там един критик, чиято дума била закон. Та той писал: “Ово е велико!”

Актрисата все още привиква с трансплантацията на леща на дясното око, вече се е решила през пролетта да оперира и лявото. За съжаление наскоро си е ударила лошо крака, слизайки от такси, та ѝ се налага повече да лежи и редовно да ходи на превръзки. Омръзнало ѝ! Затова не спира да играе. Наскоро я видяхме в “Скакалци”. “Играх, мари, играх, че и оттатък! Че как заради мен да свалят представлението!”, възкликва тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама