Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5246262 www.bgdnes.bg

Срещу Руската църква у Мариана и Димитър Цоневи

текст: Николета Киркова

снимки: Асен Балабанов

Този дом е с най-изумителната гледка в София. И това не е само мое субективно мнение. Убедете се сами – от терасата на апартамента се виждат като на длан 11 от най-емблематичните сгради на столицата, а златните кубета на Руската църква “Свети Николай Чудотворец” буквално надничат през прозореца на кабинета. За запазването на класическия дух и стил се е погрижило семейството на тв водещия Димитър Цонев и преди всичко неговата съпруга Мариана. Специално за читателите на “Идеален дом” тя отвори вратите на този апартамент бижу.

Няма как да не се зарадваш на среща с човек естет, който сам признава, че е бягал от модерните интериорни изкушения, за да запази духа на стара София. “Кубетата на Руската църква ме задължаваха да реша дизайна в неокласически стил”, споделя г-жа Цонева. В това се убедихме и самите ние – от антрето до подменената дограма, всичко е подчинено на красивата и достолепна класика. Всяка мебел и преустройство, дори всеки детайл е мислен с идеята за едно общо звучене, без излишни и тежки акценти. Нещо повече. Тъй като сградата е паметник на културата, дограмата, изпълнена по поръчка от пловдивската фирма “ЧАМ”, е с две лица – откъм фасадата е бяла, както било изискването, а отвътре е кафява. Материалът е естествено чамово дърво.

Реклама

Благодарение именно на решението да преобладава естественото дърво апартаментът е уютен, топъл и изключително гостоприемен. Ламперията например, която тръгва от антрето, минава през зоната за релакс в хола и стига до кухненския бокс, е от дъб. Идеята за това обединяване на отвореното пространство отново е на г-жа Цонева.

Всъщност всички важни преустройства и хитроумни решения в този дом са нейни. Когато семейството купило този апартамент, в него имало отделно антре, тъмен вестибюл, две преходни стаи, друга, която била отделно, кухня, както и отделни баня и тоалетна. С тънкия си усет за практично и естетично обаче тя успяла да промени пространството така, че то да изпълнява две основни функции. В момента апартаментът е превърнат и в прекрасен офис, и в удобно място за живеене. Кухненският бокс например е отделен от работния кът с две плъзгащи се врати, които създават илюзията за мебел. Коженото бюро заедно с подвижното писалище и стола са от KARE и чудесно делят една обща зона с кръглата маса и високите трапезарни столове около нея. Огледало, което имитира старинна розетка, дава колкото широчина на стаята, толкова и усещане за едни отминали времена.

Задължителният кът с меката мебел е разделен условно на две. Дивани, решени в кафяво и зелено, са разположени точно пред отворената камина, а два фотьойла посрещат гостите още от антрето – идеално място за кратка работна среща или усамотен разговор.

Камината се явява като център, който визуално разделя двете основни работни зони. Едната е с бюрото и писалището. Другата благодарение на голямата правоъгълна маса и високите столове може да се ползва както за срещи с партньори, така и за вечери с повече приятели.

Интересно решение е и обединяването на банята с тоалетната. Така за сметка на малките санитарни помещения преди в момента обитателите разполагат с просторна мокра зона. Тук в главната роля са дървото и камъкът. Стените са облицовани с български речен сив камък и такъв от Египет, решен в бежово.

Как да не работи човек с вдъхновение на място, в което заедно със запалената камина и чашата горещо кафе компания му правят изящните златни кубета на Руската църква. Затова и нашата домакиня често се изкушава да ползва апартамента, когато не е отдаден под наем, за свой работен кът. За което ние напълно я разбираме.

Целия интериор можете да видите ексклузивно в новия брой на списание "Идеален дом"

Реклама
Реклама
Реклама