Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5362894 www.bgdnes.bg

Отбелязваме Деня на числото Пи

Числото пи (π) изразява отношението на дължината на окръжността към диаметъра и е приблизително равно на 3,14. За пръв път това съотношение било отбелязано с гръцката буква π от англичанина Уилям Джонс в научния му труд «Преглед на достиженията на математиката », отпечатан през 1706 г. Той бил ръководен от идеята, че с тази буква започвала думата περιμετρ?ο — «измервам около».

Наименованието получило широко разпространение благодарение на великия математик Леонард Ойлер (1707–1783), който го използвал често в своите трудове. Как и кога е открито самото число е неизвестно. Фактът, че отношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е постоянно число е известно от незапомнени времена. Вавилонците още в III хилядолетие пр. Хр. вече знаели, че пи (както и да се е наричало по тяхно време) е равно или малко повече от три.

Реклама

Пръв Архимед успял да изчисли числовата стойност на това число с точност до третия знак през III век. А в XVIII век Йохан Ламберт доказал, че пи не може да се изрази във вид на отношение на две цели числа, тоест във вид на крайна или периодична десетична дроб. По времето на Ламберт пи вече било изчислено с точност до сто знака.

Миналата година бе достигната точност от 5 трилиона знака.И нещо любопитно: през 1987 г. физикът от Сан Франциско Лари Шоу предложил да бъде отбелязван Деня на числото Пи – 3.14. Както се досещате, може би, датата е 14-ия ден от 3-ия месец на годината. Неофициалният празник вече се отбелязва с различни мероприятия в много държави, сред които е и България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама