Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5398003 www.bgdnes.bg

Временните скулптури на Анди Голдсуърти (Галерия)

Анди Голдсуърти е британски скулптор, който е известен с това, че създава временни арт инсталации от пръчки, камъни и въобще – от всичко, което му попадне под ръка, докато се разхожда сред природата.

Анди е син на математик. Той израства във фермите на своето семейство, а по-късно завършва Университета на Централен Ланкашир.

Реклама

„Много от творбите ми са като бране на домати – казва Анди пред „Гардиън. – Трябва да хванете ритъма на работата.“

Много от скулптурите на твореца са преходни и ефимерни. Мнозина ги разглеждат като олицетворение на крехкостта на Земята. За Голдсуърти обаче ситуацията е много по-комплексна.

„Когато създавам нещо на полето или улицата, то може и да изчезне, но остава част от историята на тези места – казва той в други интервю. – В началото творбите ми бяха свързани с разрухата и разлагането. Сега някои от промените, които настъпват, са прекалено красиви, за да бъдат описани просто като разлагане. Една сутрин във Фолкстоун станах преди изгрев слънце и преди предстоящия прилив. Украсих един камък с листенца от мак. Беше спокойно и морето бавно и нежно отми листенцата, оголи камъка и създаде вълни с оттенъци на червено. Пристанището, от което много войници заминават на война, можеше да се види на фон.“

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама