Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5407382 www.bgdnes.bg

Булките от племето мурси свършват

По-голяма джука - значи по-богата зестрата

Невероятни снимки на малкото останали живи в долината на река Омо

Страховити методи за разкрасяване използват булките в етиопското племе мурси. За жалост съдбата на тези хора е предрешена. Скоро техните образи ще останат само на снимки.


Всяко момиче, което навършва 14 години, започва зловеща процедура, с която да стане по-атрактивна, за да може да се ожени. За целта долните зъби на девойките биват избивани и на тяхно място те си монтират дървен диск. Украшението се закрепва в прорез на долната устна. Постепенно кандидат-булката слага все по-голяма плочка в устата си. Колкото по-голяма е джуката им, толкова е по-богата и зестрата.

Реклама


Невероятни кадри с малкото останали жители на долината на река Омо в Етиопия, където се подвизава племето, заснема австралийката Луиза Ситън. Фотографката прекарва известно време в селото. За всеки свой заснет кадър тя трябва да дава нещо в замяна на модела, който невероятно трудно склонява да се снима. Изчезващото племе има редица традиционни разкрасителни методи. Освен огромните плочи, вградени в устите им, друг символ на красотата е белег на лявото рамо. С остър предмет те правят форми, които след това се намазват с пепел. Белегът стои като релеф над кожата. Докато жените се чудят как да спечелят повече внимание и да бъдат прибрани от някой ерген, мъжът мурси има право на три съпруги. Първата от тях носи огърлица, която е изработена от желязо и кожа. Другите две изгори могат да носят само метални накити. Така йерархията в племето е ясна като в армията пагоните.


Войната и битките са ежедневие за мъжете в племето. Въоръжени мурси редовно влизат в конфликт с кланове, които са съседи на техните земи. Убийствата зачестяват, най-вече заради стоки, имоти и кладенци с вода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама