Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/17356738 www.bgdnes.bg

ММА пионерът Николай Алексиев: Обичам да подострям хората!

Кой е той?

ММА пионерът Николай Алексиев стана бръснар след края на своята кариера, но сега е готов да се завърне на ринга. Той ще се бие на шоуто BKFC в България на 22 март в "Арена София". Пред "България Днес" и ютюб канала "Спортната джунгла" русенецът припомни какво се случи в първите години на ММА у нас.

Огнян Георгиев

- Николай, завръщате се седем години след последния ви мач. Ще се биете на BKFC. Как се решихте на това?

Реклама

- Реших да се завърна, когато разбрах, че ще се състои този ивент. Още, когато беше първият, разбрах, че ще има кастинги. От начало не проявих желание, но с всеки изминал ден започна да ме човърка отвътре. Сънувах по едно време, че се състезавам, че участвам на BKFC. Реших да се свържа с Любо Геджев да видим дали мога да участвам. Така се завъртяха нещата, че за втория ивент го организирахме.

- Вие ли се свързахте с Любо Геджев? Предполагам, се познавате още от годините, когато беше активен състезател и сте се засичали по галавечери.

- Да, аз му се обадих. С него се познаваме още от времето, когато организираше Real Pain състезанията. Намерих връзка с него. Исках да участвам на Real Pain. Тогава не се получиха нещата, защото не бях картотекиран в нито един отбор. Бях любител и имах желание да участвам в такива състезания. След като се картотекирах в отбор, започнах в Max Fight. На Real Pain не успях. Сега, когато разбрах, че той е замесен с BKFC федерацията, пак се свързах с него. Проявих желание да участвам и той се съгласи, за което много се радвам.

- Как минава подготовката ви? Тренирали ли сте активно, докато не се състезавахте?

- Спаринги правя рядко. Страст ми е фитнесът. Работя с тежести. Правя си тежката физическа подготовка. От време на време решавам да направя някой спаринг да видя дали съм функционален. Това също е важно за мен. Като цяло не съм спирал физическата си подготовка през всичките тези години, откакто отсъствам от сцената.

- Сега как се подготвяте?

Реклама

- Искам да благодаря на Пепи Белберов, че се отзова на молбата ми за спаринг. Получи се много хубав спаринг. Като цяло се подготвям в Русе. Правим спаринги с приятели - Станислав Енчев, Любомир Тончев, Валери Великов, Светозар Савов.

- Как се усещате след тях?

- Доста по-различно го усетих изживяването в спаринга с Пепи. Той е елитен боксьор с много опит. Показа ми, че имам доста пропуски в играта - в стойката, в защитата. Ще си взема поука от цялата работа. Ще си наглася играта така, както трябва.

- Успяхте ли да проучите съперника си?

- Гледах му няколко мача. Изглежда доста корав. Техниката му не е като на боксьор. Разбрах, че е борец, но има опит в ММА. Набляга на боя в стойка, която ще му е нужна. Очаквам, че ще излезе доста подготвен.

- Как виждате развоя на мача? Още в началото ли ще се сблъскате с него?

- Въртят ми се доста сценарии в главата. Очаквам всичко. Може да тръгнем на разузнаване известно време. Може и да започнем с рогата напред. Всичко може да се очаква, когато адреналинът нахлуе в главата. Идеята ми е да не се хвърлям на големи размени, да бъда точен. Да не се хабя много, защото ми трябва доста въздух. С годините съм натрупал много маса. На тази мускулатура ми трябва въздух. Затова ще гледам да се пестя, да съм точен, рязък. Ще играя с леки нокаутиращи удари.

- Бихте ли правили кариера в бокса без ръкавици след този мач? Допада ли ви този стил?

- Отстрани като го гледам, ми е интересно. Затова и реших да взема участие в тази дисциплина. Като цяло нямам амбиции да се развивам в тази среда. Това е някаква страст. Излизам да си тествам психиката, да видя физиката ми как е. Един тест просто. Разнообрази ежедневието ми.

- А регламентът без ръкавици и никакви протектори как ви се струва?

- Опасно е, защото се получават доста аркади, счупвания. Има ги тези работи и в бокса и ММА, но тук шансът да се получат е по-голям. Има и счупвания на ръцете, което ме притеснява повече. Аз вече три години се занимавам с бръснарство и работя с тях. Това ме притеснява най-много. Като свърши всичко, дали ще съм ОК. Ако си счупя нещо, няма да мога да ходя на работа. Харесва ми този занаят, с който съм се хванал. Там мисля да продължавам да се развивам.

- От ММА боец до бръснар. Как става това нещо?

- Всичко е кунг-фу (смее се). С ръцете се работи. Харесва ми като цяло да подострям хората. Да ги правя доволни. Сядат ти на стола и ги правиш красиви. Радва ме това нещо. Подстригвам коси, бради оформям. Вече трета година го правя. Удава ми се и ми харесва.

- Как решихте да се занимавате с това?

- Минал съм през доста професии. Бил съм водопроводчик, слагал съм климатици, отговарях за транспорта в една фурна. Когато стана пандемията, малкото места, които не затвориха, бяха фризьорските салони. Реших се да пробвам. Мислих си, че ще се справя бързо, ще навляза в материята. Така и се случи.

- Кога беше моментът, в който решихте да станете ММА боец?

- Като дете по малко съм тренирал бокс и джудо. След това доста години се занимавах с танци - брейк. Имах много участия по концерти, по състезания съм ходил. Това ми помогна за бойните спортове. С тях се захванах малко, след като се уволних от казармата. Имах нужда да изкарам малко агресия, която беше натрупана в мен в ежедневието. Не исках да изливам всичко на улицата. Насочих енергията в залата. Удаде ми се. Минаха доста години в ММА, много мачове направих. След време реших да променя и това. Роди ми се син и смених приоритетите.

- Първата ви среща е срещу Веселин Иванов-Лудия, който сега също ще се бие на BKFC.

- Търсех клуб, в който да се картотекирам, за да мога да вземам участие на състезания. Тогава така уреждаха мачовете, че разбирах кой ще е моят противник, когато ни обявяваха на ринга. Бях се записал в клуб в Русе. Два месеца след това ми уредиха мача. Когато ни обявяваха, като му чух името - беше световен шампион по аматьорски ММА - бях доста учуден, че ме пускат срещу такъв опитен боец. Мисля, че се представих добре. След това вече тръгнаха нещата. Все със стабилни момчета съм се бил.

- Правили ли сте ретроспекция на вашата кариера?

- Можеше да се развие по различен начин, ако беше водена по-професионално. Да се избират съперници, които да отговарят на стила ми. Не съм имал такива амбиции да се развивам професионално. Идеята ми беше да изляза на ринга да усетя тръпката, да си вдигна адреналина.

- Кога решихте да спрете с ММА?

- Когато не намирах вече смисъл в цялата работа. Стоях преди мачовете в съблекалнята и се чудех какво правя там. Имаше един момент, когато всичко беше за шоуто - излизах, биех се. Нито пари съм правил, които да могат да ми помогнат по някакъв начин. Всичко беше за слава. В един момент не намирах вече смисъл. Започна да става еднообразно. Затова реших да спра.

Четете още

Спортисти с благотворителна кауза за син на шампион

Спортисти с благотворителна кауза за син на шампион

РЕКОРД! Ютюбърът Джейк Пол предложи 20 млн. на Фюри за реванш

РЕКОРД! Ютюбърът Джейк Пол предложи 20 млн. на Фюри за реванш

ММА боецът Станой Табаков: Заложиха капан на Багата в "Домби", много спортисти избягаха и го изоставиха

ММА боецът Станой Табаков: Заложиха капан на Багата в "Домби", много спортисти избягаха и го изоставиха

ММА боецът Станой Табаков-Кобрата: Счупиха ми носа с тръба

ММА боецът Станой Табаков-Кобрата: Счупиха ми носа с тръба

Реклама
Реклама
Реклама