Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/13708193 www.bgdnes.bg

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Светът протегна ръка на комшиите 

Стотици хиляди без дом в страшния студ, не достигат храна, вода и превързочни материали 

Страшни кадри от град Елбистан показва група турски депутати, заминала за поразената от земетресенията източна част на страната.

Реклама

Селището е разположено в провинция Кахраманмараш, на няколко десетки километра от епицентровете на двата труса, разтърсили целия Близък изток на 6 февруари. По нови данни сутрешното земетресение е било със сила 7,8 по Рихтер, а обедното със 7,7. По рано се съобщаваше за 7,4 и съответно 7,6 по същата скала. Група представители на опозицията в меджлиса от понеделник вечерта се намират в засегнатия регион. Според тях Елбистан вече го няма, а държавата не е реагирала адекватно откъм осигуряване на минимум условия за пренощуване на останалите без дом и просто страхуващите се да се приберат граждани. Хуманитарната помощ, занесена от самите депутати, е просто капка в морето.

"Най-лошото е, че има още много руини, до които спасителните екипи не са стигнали. Оттам се чуват викове за помощ и стенания" - описва трагедията народният избраник Четин Арък. По думите му второто земетресение е нанесло повече щети от първото. Той добавя, че спасителните екипи са неадекватно малко, а допълнителни подкрепления все още не са пристигнали. Извадени от руините ранени са оставяни да чакат пред болницата на минусови температури.

"Цяла нощ седяха кървящи на пейките и на бордюрите. Аптеките са затворени, превързочни материали липсват" - казват Арък и колегите му. Жители на Елбистан са прекарали нощта в снега, върху разстлани килими или одеяла. Освен че все още не са доставени палатки, магазините са затворени, храна и вода няма.

Жителите на Източна и Югоизточна Турция с нетърпение чакат пристигането на международни спасителни екипи и хуманитарни помощи. В. "Сьозджу" реагира със заглавие "Добре че ви има".

Сред страните, отзовали се на зова за помощ на Турция, са всички членки на ЕС, САЩ, Мексико, Япония, Украйна, Израел и други. Страната на изгряващото слънце е транспортирала до южната ни съседка 18 специализирани екипа с кучета. От Мексико в Анкара са пристигнали жандармеристи. Освен с хора международната общност е изпратила на бедстващите храни, лекарства одеяла и палатки за издигане на полеви лагери.

Сирия не може да се похвали със същата чуждестранна подкрепа. Страната парий може да разчита само на партньорите си Русия, Иран, ОРДЛО (Л/ДНР) и Приднестровието. По крайно ненадеждни данни загиналите там са поне 1006. Във вече разрушените от руската военна интервенция градове са нанесени допълнителни щети.

Четете още

Кошмар! Ново силно земетресение в Турция

Кошмар! Ново силно земетресение в Турция

Децата чудо на земетресението в Турция (Обзор, снимки)

Децата чудо на земетресението в Турция (Обзор, снимки)

Ердоган първо спасява от руините партийни другари

Ердоган първо спасява от руините партийни другари

Страхил Попов от Турция: Такова нещо не съм виждал

Страхил Попов от Турция: Такова нещо не съм виждал

Реклама
Реклама
Реклама