Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/15411364 www.bgdnes.bg

Граф Дракула е бил веган, доказаха учени

Прототипът на Дракула вероятно не се е хранил с животински продукти. Това показва проучване, за което пише сайтът на британския вестник „Индипендънт“, цитиран от "24 часа".

Емблематичният владетел Влад III, който е вдъхновил ирландския писател Брам Стокър да напише готическия роман на ужаса „Дракула“, е живял в Южна Румъния през XV век.

Реклама

Нов химически анализ на писмата, писани от румънския граф, разкрива подробности за неговото здраве и средата, в която е живял. Възможно е Влад III да е страдал от дихателни проблеми и по-специално – от състояние, наречено хемолакрия, при което човек може буквално да лее кървави сълзи, тъй като слъзният секрет се примесва с кръв.

Съавторът на изследването Глеб Зилберщайн заяви, че сред молекулите, извлечени от писмото, липсват и протеини от животинска храна. Учените смятат, че ако Влад е бил вегетарианец или веган, това едва ли е било личен етичен избор, както е характерно за днешно време.

Във времето, когато Влад е живял, климатът в Европа е бил „много студен“ и храната е била малко. Сведенията сочат, че дори аристократите в Европа са се хранили много оскъдно по това време, като рядко са консумирали месо.

Още по темата четете ТУК.

Четете още

Вампири върлуват край Царевец

Вампири върлуват край Царевец

Граф Дракула и Херкулес по нашите земи

Граф Дракула и Херкулес по нашите земи

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама