Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18029585 www.bgdnes.bg

Изкуственият интелект ще лекува самотници

Технологията на изкуствения интелект може да предложи компания на хората, страдащи от самота, твърди експерт по роботика, цитиран от електронното издание Юрикалърт.

Тони Прескот, професор по когнитивна роботика в университета в Шефилд, е на мнение, че "взаимоотношенията с изкуствения интелект биха могли да подпомогнат хората" като форма на социално взаимодействие.

Реклама

Самотата сериозно влошава човешкото здраве, а напредъкът в технологиите на изкуствения интелект има капацитет да предложи частично решение на този проблем.

Проф. Тони Прескот е водещ експерт, който изследва връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект. Той съчетава опит в областта на роботиката и изкуствения интелект с психология и философия.

Според него изкуственият интелект може да помогне, като даде на хората възможност да упражняват и подобряват социалните си умения.

"В период, когато много хора определят живота си като самотен, може би е полезно да използваме компанията на изкуствен интелект като форма на реципрочно социално взаимодействие - стимулиращо и персонализирано", казва проф. Прескот, автор на книгата "Психологията на изкуствения интелект".

Според него човешката самота често се характеризира с низходяща спирала, в която изолацията води до по-ниско самочувствие и обезкуражава взаимодействие с хората. Тогава на помощ може да дойде изкуственият интелект.

Експертът обаче предупреждава, че съществува и риск от по-дълги период на общуване с изкуствения интелект. Според Прескот са необходими регулации, за да се избегне подобна възможност.

Реклама

Самотата е по-вредна за човешкото здраве от затлъстяването, се казва в доклад от 2023 г., цитиран от Юрикалърт. Тя може да увеличи риска от преждевременна смърт с 26 на сто и е свързана с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, деменция, инсулт, депресия и тревожност.

Проучване на Харвардския университет установи, че 36 на сто от възрастните в САЩ и 61 процента от младите хора изпитват сериозна самота.

Четете още

ИЗМАМА! Използват Веселин Маринов за реклама на фалшиво лекарство

ИЗМАМА! Използват Веселин Маринов за реклама на фалшиво лекарство

Чрез изкуствен интелект ще можем да говорим с мъртвите

Чрез изкуствен интелект ще можем да говорим с мъртвите

Набутаха и Бербатов в измама с лекарства

Набутаха и Бербатов в измама с лекарства

Роботи със силиконови гърди атакуват чалгата

Роботи със силиконови гърди атакуват чалгата

Реклама
Реклама
Реклама