Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7237751 www.bgdnes.bg

Рибарите се качват на леда

Повечето язовири вече замръзнаха, от дупка дърпат бабушка и костур

Много от язовирите и езерата в страната сковаха в здрав лед след мразовитите последни дни. Това бе прието радушно от любителите на подледния риболов у нас. Сезонът с дебел лед е твърде кратък по нашите ширини и затова време за губене няма. Януари и февруари са най-подходящи за практикуване на риболов на дупка.
По правило първият лед винаги е най-як и надежден. Това важи особено за родопските язовири, които образуват най-дебела ледена покривка. Иначе за достатъчно надежден се приема лед с дебелина поне 7-8 см. Това не означава, че не трябва да сме предпазливи. Когато температурите навън са отрицателни, това все пак ни гарантира, че кората на водната повърхност става все по-масивна.
Вече замръзна и яз. "Голям Беглик", който е приеман като една от най-добрите дестинации за риболов на костури. Същото важи и за намиращия се в близост "Широка поляна". Там могат да се надърпат и бабушки, които неправилно са наричани червеноперки от някои риболовци. Монтажът е съвсем прост с въдица балалайка и примамка, наречена мормишка. На кукичката се закача малко червейче - пинка или ларвата на комара - хирономус.
Не са за пренебрегване и отвесната блесна, наричана още зимна, както и балансьорът. С тях се хващат предимно по-едри екземпляри хищни риби - костури, бели риби и дори щуки. Последният вид напоследък се е превърнал в хит сред запалените риболовци.
Да уловиш щука от дупка в леда е истинско предизвикателство. Най-често това става с монтаж на тапа, като за примамка в дупката се спуска жива рибка.
Не на последно място, актуална става и пъстървата там, където я има. Това обикновено са зарибени изкуствено частни водоеми. Дъговите пъстърви и сивените обичат студеното време и се хранят лакомо под леда. Техният любим деликатес през зимните студове е бялата сочна ларва, наречена камола.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама