Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12071345 www.bgdnes.bg

Изненада! Делото срещу Митьо Очите остава в София

След закриването на Спецсъда процесът срещу Димитър Желязков е прехвърлен в СГС

4 години се татрузи, гледат се мерки, свидетели спират да говорят, конфликт на интереси, отсъстват адвокати и обвиняеми

Реклама

Делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите остава в столицата, няма да се прехвърля в Бургас, на неговата територия, както се надяваше ъндърграунд босът. Това е резултат на неуспеха на специализираната прокуратура да стартира процеса цели 4 години, а и скоро няма да има тази възможност, тъй като закриват спецправосъдието. Това разбра "България Днес" при проверка.

Делото срещу Очите за главатар на организирана престъпна група ще започне от нулата в Софийския градски съд. Съдия Георгиева от спецсъда е прехвърлила подсъдимостта на Желязков в столицата заради тежките обвинения и заради финиширането на досъдебното производство от ГДБОП.

Туткане на спецсъда, конфликти на интереси, неявяване на свидетели, отказване от показания, болни адвокати и подсъдими, така може да се обобщи съдебната сага срещу Очите и аверите му, която се мотае 4 години в специализирания наказателен съд (СНС).

Всичко започна две години след екшъна в заведението "4you" (виж карето). Тогава спецсъдът погна Желязков и компания за участие в организирана престъпна група (ОПГ), действаща по българското Черноморие.

В началото на август 2018 г. той бе арестуван в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано бяха задържани у нас при специализирана акция други лица, които по-късно бяха обвинени, че са част от ОПГ, ръководена от Желязков. В началото на 2020 г. стартира и процесът в СНС, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е в предначална фаза и след закриването на спецсъдилищата процесът вместо да отиде в Окръжния съд в Бургас, ще се гледа в Софийския градски съд. Тупкането на топката от страна на прокуратурата и маневрите на защитата на Очите очевидно бяха напразно.

Всъщност преди две години и половина процесът стартира нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Двамата бизнесмени се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. Йорданов дори припадна в съда, докато даваше показания. Около половин година след началото на процеса обаче се оказа, че съдебна заседателка е с повдигнато обвинение по друго дело, но е наела адвокат Ивайло Найденов, който защитава двама от групата на Очите. Любопитен момент е, че за конфликта на интереси не съобщава тя или защитникът й, а прокуратурата. Налага се отвод и анулиране на процеса срещу Димитър Желязков и компания, който трябва да започне от начало. От тогава насам държавното обвинение търпи сериозни неуспехи. След рестарта на делото в един момент съдът открива нов тежък процесуален проблем - турската страна не е дала съответно разрешение за разследване по част от обвиненията срещу Желязков. Това е свързано с делото по екстрадиция на Митьо Очите в южната ни съседка. Междувременно гражданските ищци и основни свидетели Йорданов и Симеонов оттеглят голяма част от показанията си. Така или иначе процесът отново трябва да започне отначало. Първите опити за това се правят през есента на 2021 г., но от тогава досега винаги се намират пречки. Обикновено отсъства някой от 12-те обвиняеми или техен адвокат с оправдание, че имат някакво заболяване.

Реклама

В резултат на това 4-годишно забавяне Желязков се е надявал процесът да се върне на негова територия, но уви. Софийският градски съд предстои да определи дата за разглеждане на процеса срещу несебърския бос.

Божо Кравата и стрелбата във "4you"

Престрелка, ранени и убийство в ресторанта на Божо Кравата разтриса Слънчев бряг. Действието се развива пред погледите на десетки ужасени чуждестранни туристи на 8 юни 2016 г. в ресторанта "4you".

Сблъсъкът е между бандите на Очите и Божидар Кузманов - Божо Кравата. Кузманов е неформален собственик на "4you", а Желязков е легендарен подземен бос със завладени ключови територии в курорта. И до ден днешен не е много ясно какъв е конкретният повод за конфликта. Причината обаче, изглежда, са опасенията на Митьо Очите, че се е появил сериозен конкурент в района. Част от групата на Димитър Желязков влиза в ресторанта, друга остава отвън. Очите със свои гардове се насочва към Божо Кравата и хората му, но, изглежда, сериозно подценява ситуацията. Вместо да ступат конкуренцията в ръкопашен бой, той и хората му изненадващо получават дъжд от куршуми. Очите е тежко ранен и се бори за живота си, а гардът му Александър Алексиев - Сашо Водолаза е убит. Уцелени са и още няколко души от обкръжението на Желязков, но пораженията при тях са по-леки. По чудо гостите на заведението се разминават само с уплаха. Лекарите спасяват живота на Димитър Желязков, но той остава с хроничен проблем в областта на уретера. Държавата след това решава да демонстрира сила срещу двете групировки. Шест години по-късно обаче не изглежда да има сериозни успехи. Веднага след стрелбата във "4you" са арестувани Божо Кравата и обкръжението му. Делото срещу тях е към края си но само на първа инстанция в спецсъда. Делото срещу Кравата се точи над 5 години, но е във финална фаза на първа инстанция, съответно ще премине в Софийския градски съд.

Реклама
Реклама
Реклама