Реклама
https://m.bgdnes.bg/novini/article/18510165 www.bgdnes.bg

Стачки и страх от атентати в Париж

Летните игри в Париж вероятно ще бъдат най-рисковото олимпийско състезание в историята. Стачките, саботажите и страхът от атентатите преследват домакините.

Най-голямото притеснение е за сигурността на израелските спортисти. Във Франция има сериозни протести срещу участието им заради военната операция в Палестина. Някои радикални групи искат страната да бъде наказана за действията си в ивицата Газа. Не са малко и заплахите за терористични атаки срещу тях.

Реклама

Франция предостави елитни полицаи, които да пазят израелските спортисти по време на олимпийските игри поради съображения за сигурност.

"Има хора, които се стремят да подкопаят празничния характер на това радостно събитие, написа израелският външен министър Израел Кац в писмо до френския си колега. - В момента имаме оценки относно потенциалната заплаха, представлявана от ирански терористични подставени лица и други терористични организации. Те имат за цел да извършат атаки срещу членове на израелската делегация и израелски туристи по време на олимпиадата", добави Кац.

Френските власти назначиха около 1000 елитни офицери за борба с тероризма. Те трябва да осигурят "стоманен пръстен" за израелския отбор на фона на антиизраелските протести.

Белгийската полиция задържа в четвъртък седем души, заподозрени в планиране на терористична атака по време на олимпийските игри. Властите съобщават, че лицата може да са участвали в "дейностите на терористична група", включително финансиране и подготовка за атака.

Във Франция също са арестувани няколко млади поддръжници на "Ислямска държава". За тях се съобщава, че са планирали да извършат терористични атаки в Париж. Франция е разположила около 45 000 сили за сигурност и 10 000 войници за охрана. Големи части от центъра на Париж бяха затворени за обществеността дни преди церемонията по откриването.

Президентът Макрон отбеляза, че предизвикателствата пред сигурността винаги са налице за нациите, домакинстващи на такова голямо международно събитие.

Реклама

Организаторите се притесняват не само от бойни атаки, но и от генерирани от изкуствен интелект фалшиви изображения. AI може да се използва за манипулиране на предавания на живо, за разпространение на дезинформация или извършване на измами с електронната система за билети, смятат те.

В същото време Франция е раздирана и от безброй стачки заради социалната политика в страната в последно време. Протестите не подминават и олимпийските игри. Персоналът на петзвездния хотел, където са хората от МОК, обяви стачка ден преди откриването. Клип, публикуван от френската синдикална група, показва 11 служители, подредени от двете страни на коридора в престижния "Hotel du Collectionneur" в четвъртък по време на закуска. Сред тях са мениджъри, техници и готвачи. Те скандират "Rendez-nous le treizieme mois" - преведено като "върнете ни 13-ата заплата". Някои държат знамена, а други собственоръчно направени банери. Те гласят: "Няма 13-а заплата, няма олимпиада".

В деня на откриването имаше масирана атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Заради нея ще има смущения до края на уикенда, които засягат 800 000 пътници, заяви главният изпълнителен директор на компанията оператор Ес Ен Се Еф Жан-Пиер Фаранду.

Вандали повредиха френската високоскоростната жп мрежа. Те извършиха серия от координирани действия, които доведоха до спиране на движението по някои от най-натоварените жп линии преди церемонията по откриване на олимпийските игри. Френските държавни железници казаха, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо и Страсбург, което принуди всички да отложат пътуванията си. Много влакове бяха изпратени обратно до гарите, от които са потеглили.

На фона на всичко това организаторите на XXXIII олимпийски игри в Париж официално обявиха, че досегашният рекорд по продадени билети на игрите е подобрен. Предишното върхово постижение се държеше от Атланта през 1996 г. Тогава бяха продадени 8,3 милиона билета. Часове преди тържественото откриване организаторите съобщиха, че до момента са продадени и раздадени общо 9,7 милиона билета. От тях 8,7 милиона са пласирани. Един милион са предназначени основно за хора със специални нужди, спортни ентусиасти и по-младото население.

Четете още

Нешка Робева и Янко Русев преди олимпиадата: Щангистите и гимнастичките са готови за злато

Нешка Робева и Янко Русев преди олимпиадата: Щангистите и гимнастичките са готови за злато

Селин Дион и Лейди Гага откриват Париж '24

Селин Дион и Лейди Гага откриват Париж '24

Реклама
Реклама
Реклама