Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1773010 www.bgdnes.bg

Съкровищата на Перперикон и Свещари дойдоха в София

Златните и сребърните съкровища, които бяха открити в страната ни през миналата година, ще бъдат показани в изложба. Най-интересните археологически открития от цяла България от вчера са в галериите на Националния археологически музей при БАН в София.

Любителите на историята могат да видят едно от най-големите средновековни съкровища, открито край Перперикон от проф. Николай Овчаров. Това са златната икона на Св. Богородица, както и монети от благородния метал от XIV век с ликовете на венециански владетели. Находките потвърждават теориите, че местността е била важен икономически и духовен център в годините назад във времето.

Реклама

Друга изключително интересна находка също очаква посетителите. Уникалното съкровище от Свещари също приковава вниманието със своята уникалност. Във витрините на музея вече са изложени златните накити и елементи от конска амуниция от некропола до Исперих, открити от проф. Диана Гергова. Уникално рядка находка, представляваща мерителна чаша еталон от V век, също ще събере погледите на експозицията. Досега по света са открити едва три такива, като две от тях са в България. С тази мярка още древната общественост е проверявала дали дребните търговци не са се опитвали да лъжат в грамажа. Затова вече се появиха шеги, че това се е използвало от данъчните инспектори на древността.

Експертите посочват като изключително откритие и 20 стъклени плочици, част от които с гравирани със злато човешки фигури, открити при разкопките на Плиска. На показ ще бъдат и тракийски сребърни монети, намерени край Синеморец. Те са близо 200 на брой и с тях е можело да бъде купена цяла войска, разказват археолозите.
Изложбата беше официално открита вчера в Деня на археолога и ще продължи до 17 март тази година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама