Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18294211 www.bgdnes.bg

БАН спасява българските сънливци

Академиците поставят къщички из цялата страна, за да могат да проследяват заплашените от изчезване животинки

"Започнахме да поставяме къщички за сънливци в горите из цяла България. Това се прави с цел по-лесното проследяване на популацията на застрашените животинки и помага в изпълнението на природозащитните мерки"

Реклама

Това заяви пред "България Днес" доц. д-р Йордан Кошев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, който е и един от експертите, участващи в поставянето на дървените "домове".

"В България се срещат четири вида сънливци - лешников, горски, мишевиден и обикновен, като за нас са приоритетни първите три разновидности. Къщичките са поставени на дърветата, като входовете им са обърнати към дървесния ствол. Проследяването става по следите, които оставя животното в къщичката, или ако имаме късмет и попаднем на самия сънливец, го взимаме за изследвания и след това го освобождаваме в дивата природа", разказа Кошев.

Къщичките за сънливци са част от новите методики към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие. Те са важни за опазване на вида, тъй като доказано при използването им се повишава плътността на популацията на тези видове.

"Голям фактор, който влияе на тези животинки, е обезлесяването. Чрез проследяването на популациите можем да разберем много и за самите гори, които обитават" сподели още Йордан Кошев.

"България Днес" се свърза за коментар и с пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, които работят съвместно със специалистите от БАН върху монтирането на 25 къщички в землището около русенското градче Ветово.

"Съоръженията сега се поставят и най-рано есента ще започне мониторингът", каза Рени Петрова от пресцентъра.

Четете още

Български учен откри нов вид насекомо в джунглата

Български учен откри нов вид насекомо в джунглата

Сирачета сънливци на косъм от смъртта
Сирачета сънливци на косъм от смъртта

Сирачета сънливци на косъм от смъртта

Реклама
Реклама
Реклама