Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19175995 www.bgdnes.bg

Дезинфекцията убива бактерията човекоядец

  • Микробът не е нов, заразяването става през лятото 
  • Малките рани няма да спрат хората да влизат в морето, казва проф. Кантарджиев 

Доли ТАЧЕВА

Изключително опасната бактерия човекоядец, за която научихме в последните дни - вибрио вулнификус, не може да ни навреди, ако веднага направим дезинфекция!

Реклама

Микробът прониква в тялото ни, когато влезем във слабосолена вода (каквато е тази в Черно море) с отворена рана. Ако сме се порязали или охлузили, е хубаво, след като приключим с плуването, добре да промием нараненото място, за да избегнем постъпването в болница. Това обяви пред "България Днес" епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Изказването му е по повод случая с 61-годишната пациентка, която беше заразена с опасния микроб. Медиците я нарекоха "бактерия човекоядец", тъй като при заразяване за часове започва да разяжда плътта, може да се развие сепсис и да настъпи смърт. Заразената жена е била на почивка на къмпинг "Силистар" това лято. Наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същия ден крайникът й се подува, появяват се големи мехури и вдига температура. Лекарите от държавната болница в Бургас извършват 10 операции, за да спасят живота й.

"Малките рани от бръснене например не са факт, който да спре хората да влизат в морето, за няколко дни почивка, които са си позволили, но е много важно след всяко излизане от водата да имат дезинфектант, с който да третират нараненото място. Важно е да се знае, че този микроб, ако инфектира по-голяма рана и тя не бъде третирана, няколко часа по-късно настъпва подуване и развитие на инфекция", информира проф. Кантарджиев.

По думите му опасната бактерия не е нова за страната ни. За последните няколко години има четири описани случая на заразени пациенти, два от които с фатален край. Бактерията винаги е виреела в Черно море и в делтите на големите реки. Не е масова и не представлява епидемична опасност за хората. Представлява микроорганизъм от големия род на вибрионите. Ако не се хване навреме, причинява тежки инфекции. Бактерията обикновено се среща в топла и плитка вода. Може да се открие и в планктон и ракообразни като стриди, миди и раци. Затова освен чрез плуване във вода с открита рана човек може да се зарази и ако консумира сурова морска храна. "Човекоядецът" причинява симптоми като повръщане, диария, коремна болка и мехури по кожата с различна големина.

"При проява на тези симптоми трябва веднага да се вземе материал за изследване. След това, без да се чака резултатът, да се предпише антибиотик. Ако се докаже наличието на тази бактерия в организма, най-удачният начин за лекуване е хирургичният и взимане на правилните антибиотици, за да се предпази попадане на микроба в кръвоносната система, особено във венозните пътища, тъй като може да доведе до сепсис. Ако се допусне размножаване на бактерията в кръвта, може да се стигне до опасно и животозастрашаващо състояние", допълва специалистът.

Реклама

Заразяването става през летните месеци, тъй като по-високата температура допринася за размножаването на този организъм, а и именно тогава хората масово се разхлаждат във водата.

Във водата има и други опасни организми

Освен вибрио вулнификус във водата се срещат и други опасни организми. Едни от тях са лептоспирите, които са далечни роднини на причинителите на сифилис и на лаймската болест.

"От 10-ина години предупреждавам при наводнения и евакуации много да се внимава с придошлите води. Особено когато са смесени с отпадни води от ферми. Тогава е много важно всички рани да се дезинфекцират добре, тъй като именно те са входът за бактериите към организма ни", информира проф. Кантарджиев.

Четете още

Бактерии пирати атакуват с оръдия и абордажни куки

Бактерии пирати атакуват с оръдия и абордажни куки

ЧУДО в Бургас! Спасиха жена от "бактерия човекоядец"

ЧУДО в Бургас! Спасиха жена от "бактерия човекоядец"

Реклама
Реклама
Реклама