Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1987753 www.bgdnes.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров: Само истината!

"Прокуратурата ще играе с истината и ще работим по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс" - това заяви Сотир Цацаров на извънредна пресконференция по повод откритите 370 000 бюлетини в печатницата в Костинброд.
"Не съм враг на никого - отговори обвинител номер едно на въпрос дали е сърдит на Цветанов. - Но ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето и човека. Целта ни е да си свършим работата, като играем с истината и по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс." Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция по повод откритите бюлетини в печатницата в Костинброд.
Откровените му думи бяха пряк отговор на обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от събота, че прокуратурата е станала участник в предизборната надпревара, и интервюто на Бойко Борисов, в което той обяви, че  скандалът с бюлетините е свалил с 5-6% подкрепата за формацията му и без него тя е щяла да спечели изборите.
"Никъде в изявленията до момента или в проведените следствени действия прокуратурата не е споменавала конкретна политическа сила. Не виждам при липса на такива доказателства защо ни обвиниха в участие в сценарии", допълни главният прокурор.


В отговор на обвиненията Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и градският прокурор Роман Василев разказаха подробно за резултатите от разследването по случая. От думите им стана ясно, че освен технологичния брак в печатницата са намерени и 350 000 напълно годни бюлетини. Те се съхранявали в отключено помещение без патрон на вратата, готови за транспортиране. От прокуратурата обясниха, че съгласно договора помещенията в печатницата е трябвало да се охраняват от МВР. От думите на Цацаров и колегите му стана ясно, че по време на акцията, проведена от ДАНС, ченгета пазачи не са открити. Такива се появили едва след откриването на скандалната находка. Разбирайки за намереното, главният прокурор моментално нарежда охраната да бъде поета от жандармерията. Това е станало след разговор с президента, проведен късно вечерта в петък.
"Президентът бе информиран не защото прокуратурата дължи отчет, а защото следващият ден е ден за размисъл, на по-следващия предстоят избори. Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Охраната бе възложена на жандармерията", каза Цацаров.
След откриването на скандалните бюлетини на два пъти е разпитан главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Според Цацаров от събраните доказателства вече е установено, че Желязков не е изпълнил задълженията си да осъществи контрол върху отпечатването и съхранението на бюлетините като възложител на поръчката. Това най-вероятно ще доведе до повдигане на обвинение срещу него в близките дни. Такова може да бъде повдигнато и срещу служебния премиер, ако се установи, че и той е имал задължение да контролира отпечатването на изборните книжа.
На пресконференцията бяха показани и снимки, направени по време на акцията. На тях ясно се виждат дестинациите, за които са предназначени бюлетините - Кюстендил, Кърджали, Варна, Пазарджик, Хасково и външно министерство (бюлетини за чужбина Ц бел. авт.). В повечето от тях резултатите на ГЕРБ се оказаха доста слаби.
"Ако приемем, че това е брак, то трябва да приемем, че има брак, предвиден за всеки многомандатен избирателен район", коментира Сотир Цацаров в отговор на въпрос защо бюлетините са само за конкретни градове.
За да докажат думите си, прокурорите спретнаха и безпрецедентно риалити, показвайки пред медиите част от иззетите бюлетини. Те бяха докарани в запечатан плик, както са намерени в печатницата. С помощта на двама журналисти бе проведена процедура по изземването им като веществено доказателство. Проведеният детайлен оглед и сравняване с мостри от ЦИК показа, че те не са различават по нищо с оригиналните. Това вече е потвърдено и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ, който е направил експертиза на намерените бюлетини. След като ги огледал, той е свидетелствал, че са налице "напълно годни бюлетини, представляващи надтираж".
"Аз поне не виждам никаква разлика. Очевидно и двете са годни за употреба", коментира градският прокурор Роман Василев, докато държеше в едната си ръка мостра, а в другата намерена "бракувана" бюлетина.
От разказа на Цацаров стана ясно, че първоначално за това е признал и собственикът на печатницата и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. В показанията си Бончев обяснил, че намерените десет палети бюлетини са надтираж, който е отпечатан по невнимание. Впоследствие общинарят от ГЕРБ провел три инфарктни телефонни разговора и рязко сменил позицията си, като започнал да твърди, че става дума за технологичен брак. 
Цацаров отказа да уточни с кого е говорил Йордан Бончев, защото това било следствена тайна. От изпуснати реплики от колегите му обаче стана ясно, че събеседникът на Бончев е изключително високопоставен и името му се знае от прокуратурата.
Въпреки твърденията на собственика Йордан Бончев, че всички намерени бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд представляват технологичен брак, част от тях са влезли в употреба. До момента е ясно, че поне три пъти от бюлетините е вземано, за да се запълнят липси в различните избирателни комисии. Това обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов. В подкрепа на думите си той прочете протокол от разпита на икономическия директор на "Мултипринт" Георги Иванов. От тях става ясно, че са предоставени 535 бюлетини в столичната община "Триадица" и още 2000 за София-област. Те били поискани от главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков заради открити дефектни бюлетини. Допълнително от ЦИК поискали по десет мостри от всеки един от 32-та избирателни района. Икономическият директор на печатницата обяснил, че взел исканите бюлетини от купа с брака, който по обясненията на собственика не бил годен за използване. "Как е възможно подобно нещо до момента никой от персонала на печатницата да не е обяснил?" - допълни Сарафов.
"Абсурдно е, ако има нужда от допълнителни бюлетини, те да се искат от печатницата. Според обществената поръчка във всяка районна комисия са доставени 10% повече бюлетини като резерв и когато има нужда, трябва да се вземат от него, а не от печатницата, където не би трябвало въобще да има такива" - обясни още Цацаров.
От разкритията така и не стана ясно за какво и как точно се предполага, че са щели да бъдат ползвани намерените бюлетини.

 

Коли с двойно дъно

По време на пресконференцията стана ясно, че в прокуратурата е постъпил и още един сигнал, свързан с бюлетините. Негов подадел е депутатът от БСП Мая Манолова. В сигнала се твърдяло, че печатницата е наела транспортна фирма, която да извози бюлетините.
"Веднага последва реакция на прокуратурата и ДАНС. Установихме коя е фирмата и конкретните автомобили", поясни Роман Василев, отказвайки обаче да обяви нейното име.
От негови изпуснати реплики стана ясно, че автомобилите предварително са специално преправени с цел превозваният товар да остане скрит. В обясненията на прокурорите се спомена и че част от товарните бусове са имали двойни дъна. В крайна сметка те така и не влезли в употреба.
"След като информацията за акцията изтече в медиите, сами разбирате, че дейността и на прокуратурата, и на държавната агенция към този момент приключиУ, каза прокурор Роман Василев.
По думите му от БСП са подали и трети сигнал, че е възможно манипулиране на електронното преброяване, по който също се работи.

Реклама

82 камери пазят печатницата

Сотир Цацаров отговори и на въпроса на Бойко Борисов защо разследващите не са проследили бюлетините с GPS.
"Проследяването на определени палети, проследяването на групи бюлетини от територията на печатницата ние сме счели за абсолютно невъзможно. Проверка показа, че печатницата работи денонощно и се охранява от 82 камери, който записват всичко ставащо на нейна територия. При това положение стигането до бюлетините по негласен начин и използването на СРС, т.е. проследяване на самите палети, от нас е преценено за практически невъзможно. Със силите си на прокуратурата толкова умеем", обясни Цацаров.


Лъсна къртица в ДАНС

Вчера Сотир Цацаров коментира и анонимния сигнал на т.нар. група достойни прокурори, изпратен рано сутринта на електронните пощи на медиите. В него се твърди, че акцията с откритите 350 000 надпечатани бюлетини е заговор между държавното обвинение, Сергей Станишев и Делян Пеевски срещу ГЕРБ. С анонимното писмо бяха изпратени и няколко документа, свързани с разследването за бюлетините. Сред тях двата сигнала на Мая Манолова за печатницата и фалшифициране на изборите при преброяването, обясненията на собственика на печатницата Йордан Бончев, на икономическия директор Георги Иванов и още един представител на "Мултипринт" - Ивайло Димитров, главен технолог, както и на съдружника Олга Бончева. Освен тях бе изпратено и постановлението на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата в Костинброд и доклад на експерта Божидар Василев за установеното в печатницата.
"Разпространените документи са напълно автентични", коментира Цацаров. Главният прокурор обясни, че няма никаква възможност да са изтекли от прокуратурата, защото приложените в писмото екземпляри са се съхранявали единствено в ДАНС. След като се появила информация за писмото, документите били изискани, но пристигнали в прокуратурата половин час преди пресконференцията.
Малко по-късно стана ясно, че в ДАНС е започнала вътрешна проверка, която да изясни как точно документите са изтекли по медиите.
"Малко ми е странно, че това писмо бе изпратено по медиите, след като обявихме, че ще искаме имунитета на лице от определена политическа партия (Цветан Цветанов Ц бел. авт.), след като обявихме, че днес ще дадем пресконференция и след като представител от същата политическа партия обвинява прокуратурата, че е намалила резултата им на изборите с 5-6%. Това писмо се вгражда много добре в тези тези. Целта е била да се опровергае това, което трябваше да оповестим днес на пресконференцията, и да се създаде недоверие сред обществото", коментира целта на анонимния сигнал Цацаров

Бойко благодари за свършената работа

Час след пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров бившият премиер Бойко Борисов разпространи открито писмо, в което изразява своята подкрепа за действията на прокуратурата. Писмото е изпратено и до Еврокомисията и всички партии в Европейския парламент. В него Борисов заявява, че винаги е подкрепял българските институции, но те не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама