Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1988932 www.bgdnes.bg

Ексдепутати предлагат задължително гласуване в борбата с купуване на гласове

В разгара на следизборните обвинения между политическите партии за купуване на гласове и промяна на вота на гражданите, се появяват и различни предложения за това как може да бъде минимализиран ефектът от това. Едно от предложенията е да се въведе задължителното гласуване. Това бе и единодушното мнение на бившите депутати Атанас Атанасов и Минчо Спасов и журналиста Огнян Стефанов в "Здравей, България" пред Нова телевизия.


„Народното събрание трябва да обсъди въпроса със задължителното гласуване. Това съществува в много държави. Например в съседна Гърция", заяви журналистът Огнян Стефанов „Мой приятел се шегува да въведем задължително платено гласуване", подкрепи го юристът и бивш депутат Минчо Спасов. „От 6 години предлагаме да се въведе задължителното гласуване, което ще минимализира платения и контролиран вот", заяви още той. Според бившия шеф на НСС Атанас Атанасов в момента се правят „тънки сметки и скоро народът ще разбере, че отново е бил излъган".

Тримата коментираха и скандала с бюлетините в Костинброд и брифинга на прокуратурата по случая. Атанасов каза, че прокуратурата няма доверие в оперативните служби и това недоверие е избило вчера. Според Минчо Спасов в момента се наблюдава разпад на институциите и липса на принципи. Стефанов заяви, че е дошло „крайно време за една операция „Чисти ръце" в прокуратурата, МВР, ДАНС и тн". „ДАНС още преди създаването си започна със скандали, които не са спрели до днес. Трябва оттам да се започне", припомни журналистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама