Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/15773321 www.bgdnes.bg

Още един конфликт се размрази, фризерът гръмна! Израел е във война на два фронта

След Нагорни Карабах пламна и Близкия изток

 

Хиляди ракети наведнъж удрят Израел и подпалват война на два фронта.

На 7 октомври (събота) сутринта еврейската държава е подложена на безпрецедентна атака откъм ивицата Газа. Гореспоменатите "хиляди" ракети по-конкретно са между 2 и 5 хиляди. Масираният удар пробива системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Снаряди поразяват военни и граждански обекти на 70 километра от Газа (включително в Тел Авив). Успоредно с въздушното нападение групировката "Хамас", която управлява Газа, изпраща хиляди бойци на израелска територия. Кадри от зоната на конфликта показват, че въоръжението им е примитивно, но заради численото си превъзходство и неподготвеността на Израел успяват да проникнат в десетки еврейски селища. Огражденията са пробити с булдозери, а терористите се придвижват с пикапи и леки коли. Озовали се в еврейските градове, те откриват не само огън напосоки, но и отвличат мирни граждани. Според израелски оценки заложниците за най-малко 53, според "Хамас" - над 100. Мнозинството от пленниците са цивилни.

В отговор на "блицкрига" премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обявява военно положение. Той предлага на двама опозиционни лидери (Бени Ганц и Яир Лапид) "военновременно правителство". Няколко часа по-късно израелската армия се задейства по-активно и нанася масирани удари срещу Газа.

Реклама

Към неделя на обяд Израел вече си е възвърнал контрола над повечето селища в съседство с Газа. Въздушните атаки срещу ивицата продължават. Разрушени са много високи здания, гражданите са предупредени да напуснат палестинския анклав. Проблемът е, че в Газа живеят над 2 милиона души, които няма къде да отидат. Ивицата граничи само с Египет и Израел. Цивилните не могат да се евакуират в Израел по обективни причини, а Кайро няма капацитет да приеме толкова хора наведнъж. Египтяните също не стоят със скръстени ръце - полицай разстрелва двама израелци в Александрия. Нетаняху обещава "смяна на реда в Газа" и "унищожаване на военния и политическия потенциал на "Хамас" за години наред". Неясните формулировки напомнят "демилитаризацията и денацификацията на Украйна". Нито Нетаняху, нито някой друг чиновник казва какво значат те.

Еврейската държава открива втори фронт на войната с ливанската групировка "Хизбула", поддържана от Сирия и Иран. В събота срещу неделя "Хизбула" провежда ограничен обстрел на Северен Израел откъм Ливан. Йерусалим отговаря жестоко с бомбардировки срещу нейни цели. Освен военна "Хизбула" е и политическа формация, част от властта в Бейрут. Проповядва шиитски ислямизъм и е покровителствана едновременно от Сирия, Техеран и най-вече - Москва. Военните експерти са категорични, че тя е несравнимо по-добре въоръжена от "Хамас", а вторият фронт може да е по-тежък за Израел, отколкото този в Газа.

Проблемът със заложниците все още не е разрешен, а Израел винаги прави отстъпки по въпроса. През 2006 г. "Хамас" отвлече войник на име Гилад Шалит и го държа години наред в плен. Накрая получи 1027 свои бойци в замяна на освобождаването му. При сегашните десетки или стотици заложници групировката се надява всички палестинци в израелски затвори да бъдат пуснати на свобода. Тази позиция е озвучена от премиера на Газа Исмаил Хания. Йерусалим засега не е откликнал официално на заканата.

"Хамас" управлява Газа от 2006 г. след победа на изборите в Палестина. Идването на формацията на власт е предшествано от десетилетия усилия както във военен (терористични атаки срещу Израел), така и в политически аспект. Възползвайки се от шумния провал на социалистическата Организация за освобождение на Палестина, ръководена от Ясер Арафат, "Хамас" привлича по-широки слоеве от наслението на своя страна. Посланията й не са непременно ислямистки - по-силно е застъпена критиката към Арафатовата номенклатура.

Кремъл се възползва от ситуацията в Близкия изток

Международният институт за изследване на войната (ISW) предупреждава, че Москва вече се възползва от размразения конфликт в Газа. Кремъл се надява избухналата война да отклони вниманието от Украйна и евентуално да погълне част от оръжията предназначени за Киев. Близкият съратник на Путин и бивш премиер Дмитрий Медведев роди мисълта, че само гражданска война в САЩ може да спре сблъсъка между Израел и Палестина. Вместо това в последните седмици един след друг се размразяват "замразени" конфликти на постсъветското пространство и в Близкия изток. Азербайджан "разреши" спора с Армения за Нагорни Карабах, като просто превзе региона. Турция планира трансгранична операция срещу кюрдите в Северна Сирия, а арабско-израелският конфликт е в най-горещата си фаза от десетилетия. Ситуацията предизвиква подмятания, че след руската инвазия в Украйна "замразените конфликти" се размразяват, защото фризерът не работи.

Четете още

Ердоган първо спасява от руините партийни другари

Ердоган първо спасява от руините партийни другари

Зеленски: Руснаците разрушиха цялата инфраструктура в Херсон преди да избягат

Зеленски: Руснаците разрушиха цялата инфраструктура в Херсон преди да избягат

Путин не е поканен на погребението на Елизабет Втора

Путин не е поканен на погребението на Елизабет Втора

Русия започна мащабна инвазия, военно положение в цяла Украйна (Обновява се + Снимки + видео)
Русия започна мащабна инвазия, военно положение в цяла Украйна (Обновява се + Снимки + видео)

Русия започна мащабна инвазия, военно положение в цяла Украйна (Обновява се + Снимки + видео)

Реклама
Реклама
Реклама